Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Hospital de la Santa Creu

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
6155
Adreces:
Carrer Hospital 56
Carrer Egipcíaques
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430554,00000 | UTM Y: 4581373,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Hospital de la Santa Creu

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Amb motiu del projecte de remodelació del paviment de la Sala de Reserva de la Biblioteca de Catalunya, que havia d'adaptar-se a la instal·lació de prestatgeries compactes, de canvi de paviment de la Sala de ciències, la construcció de noves instal·lacions al pati del carrer Egipcíaques i l’enderroc de l’edifici del magatzem de llibres, es decidí realitzar l’excavació de les voltes de la Sala de Reserva i sondejar el subsòl de la sala de ciències així com el pati i documentar fotogràficament el magatzem de llibres.
L’actuació a la sala de Reserva va permetre documentar dues voltes de canó que sostenien la sala obrades amb maons lligats amb morter de calç.
A l’espai que quedava entre les dues voltes i les voltes amb les parets es bastí un complex sistema de carcanyols. Entre volta i volta s’observà un terra fet de maons lligats amb morter de calç, a sobre del que es construïren set petites voltes bastides amb maons lligats amb morter a l’interior de les quals es localitzaren les fustes de les cintres, és a dir, el bastiment provisional que serví per a sostenir les peces de la volta quan estava en construcció. Entre aquestes petites voltes hi havien uns terres fets de maons lligats amb morter de calç farcits de runa i ceràmiques.
El material ceràmic suposà un conjunt tancat amb una cronologia concreta i precisa. En aquest cas, es pogué datar la colmatació d’aquestes voltes al segle XVII, concretament entre 1600 i 1670. La majoria de peces, com és habitual al rebliment de voltes, eren rebuigs de forn, és a dir, peces que s’havien trencat o deformat durant la cuita.
L’actuació a la sala de Ciències es basà en la realització de set sondejos d’1 x 1 m., encara que el sondeig núm. 2 es va ampliar a 2 x 1 m. Els resultats foren negatius ja que les voltes havien estat buidades als anys seixanta i el reompliment de ceràmica havia estat substituït per un sistema de parets de maons lligats amb ciment.
A continuació es van efectuar prospeccions al pati del carrer de les Egipcíaques. S’efectuaren un total de 10 rases amb una amplada mitjana de 90 cm. i una llargada de fins a 15 m.
Les rases van permetre documentar les restes de diverses dependències de l’Antic Hospital de la Santa Creu, així com una mostra significativa de restes materials.

Notícies històriques:

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 1401

    Es comença a crear l’Hospital de la Santa Creu que suposa la unificació en un de sol d’un seguit d’hospitals dependents tant del municipi com de l’església; l’hospital d’en Colom, el d’en Guitart, l’hospital de Messells, la casa de Maternitat de Sant Macià, etc...

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    Carrer de les Egipcíaques

    Des de 1579 fins a 1699 era establerta al carrer la casa de les dones que resolien apartar-se del món i de la seva vida llicenciosa, i observar una conducta penitent, a imitació de santa Maria Egipcíaca, i per això anomenada la 'Casa de les Egipcíaques'. Es construí en el solar de la presó de dones coneguda com 'La Galera'.

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    Carrer de l'Hospital

    Per l'hospital de la Santa Creu (hospital general de Barcelona, aixecat els anys 1401-1406) que tenia en aquest carrer la seva porta principal.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Higiene i Salut / Hospital

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Conjunt històric
Data Declaració:
03-06-1931
Núm. BOE:
04-06-1931
Núm. Registre Estatal:
(R.I.) - 51 - 0000419 - 00000
Comentari:
Hospital de la Santa Creu.
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell A
Data aprovació:
Clases
Comentari:
Hospital de la Santa Creu i Casa de la Convalescència

Actuacions:

Data:
1992
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Núria Miró Alaix
Motivació:
Remodelació de paviments
Promotor/propietari:
Biblioteca de Catalunya / Generalitat de Catalunya

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona