Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Hospital de la Santa Creu

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
6155
Adreces:
Carrer Hospital 56
Carrer Egipcíaques
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430554,00000 | UTM Y: 4581373,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Nombre singular: Hospital de la Santa Creu

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Amb motiu del projecte de remodelació del paviment de la Sala de Reserva de la Biblioteca de Catalunya, que havia d'adaptar-se a la instal·lació de prestatgeries compactes, de canvi de paviment de la Sala de ciències, la construcció de noves instal·lacions al pati del carrer Egipcíaques i l’enderroc de l’edifici del magatzem de llibres, es decidí realitzar l’excavació de les voltes de la Sala de Reserva i sondejar el subsòl de la sala de ciències així com el pati i documentar fotogràficament el magatzem de llibres.
L’actuació a la sala de Reserva va permetre documentar dues voltes de canó que sostenien la sala obrades amb maons lligats amb morter de calç.
A l’espai que quedava entre les dues voltes i les voltes amb les parets es bastí un complex sistema de carcanyols. Entre volta i volta s’observà un terra fet de maons lligats amb morter de calç, a sobre del que es construïren set petites voltes bastides amb maons lligats amb morter a l’interior de les quals es localitzaren les fustes de les cintres, és a dir, el bastiment provisional que serví per a sostenir les peces de la volta quan estava en construcció. Entre aquestes petites voltes hi havien uns terres fets de maons lligats amb morter de calç farcits de runa i ceràmiques.
El material ceràmic suposà un conjunt tancat amb una cronologia concreta i precisa. En aquest cas, es pogué datar la colmatació d’aquestes voltes al segle XVII, concretament entre 1600 i 1670. La majoria de peces, com és habitual al rebliment de voltes, eren rebuigs de forn, és a dir, peces que s’havien trencat o deformat durant la cuita.
L’actuació a la sala de Ciències es basà en la realització de set sondejos d’1 x 1 m., encara que el sondeig núm. 2 es va ampliar a 2 x 1 m. Els resultats foren negatius ja que les voltes havien estat buidades als anys seixanta i el reompliment de ceràmica havia estat substituït per un sistema de parets de maons lligats amb ciment.
A continuació es van efectuar prospeccions al pati del carrer de les Egipcíaques. S’efectuaren un total de 10 rases amb una amplada mitjana de 90 cm. i una llargada de fins a 15 m.
Les rases van permetre documentar les restes de diverses dependències de l’Antic Hospital de la Santa Creu, així com una mostra significativa de restes materials.

Notícies històriques:

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 1401

    Es comença a crear l’Hospital de la Santa Creu que suposa la unificació en un de sol d’un seguit d’hospitals dependents tant del municipi com de l’església; l’hospital d’en Colom, el d’en Guitart, l’hospital de Messells, la casa de Maternitat de Sant Macià, etc...

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    Carrer de les Egipcíaques

    Des de 1579 fins a 1699 era establerta al carrer la casa de les dones que resolien apartar-se del món i de la seva vida llicenciosa, i observar una conducta penitent, a imitació de santa Maria Egipcíaca, i per això anomenada la 'Casa de les Egipcíaques'. Es construí en el solar de la presó de dones coneguda com 'La Galera'.

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    Carrer de l'Hospital

    Per l'hospital de la Santa Creu (hospital general de Barcelona, aixecat els anys 1401-1406) que tenia en aquest carrer la seva porta principal.


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Higiene i Salut / Hospital

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Conjunt històric
Data Declaració:
03-06-1931
Núm. BOE:
04-06-1931
Núm. Registre Estatal:
(R.I.) - 51 - 0000419 - 00000
Comentari:
Hospital de la Santa Creu.
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell A
Data aprovació:
Clases
Comentari:
Hospital de la Santa Creu i Casa de la Convalescència

Actuacions:

Data:
1992
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Núria Miró Alaix
Motivació:
Remodelació de paviments
Promotor/propietari:
Biblioteca de Catalunya / Generalitat de Catalunya

Documentación

Documentación:

Llicència de Creative CommonsEste obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona