Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Carrer d’en Xuclà, 9-13

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Carrer d’en Xuclà, 9-13
carrer del Pintor Fortuny
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Amb motiu de les obres de s’han dut a terme els rebaixos de terreny necessaris per la construcció de l’estructura per aixecar remunta de tres plantes en un edifici d’habitatges existent, amb el corresponent control arqueològic i resultats positius ha permès documentar tant elements de l’edifici actual com dels edificis predecessors.
De manera preliminar podem parlar de 4 fases cronològiques.

Fase 1. Època medieval

A partir del segle XIV – XV, amb l’ampliació de les muralles, el barri del Raval queda inclòs dins del recinte emmurallat de Barcelona i passarà a organitzar-se al voltant de tres eixos principals: el carrer de l’Hospital, el carrer dels Tallers i el carrer de Sant Pau.
A aquest moment es deu el potent estrat d’anivellament UE 4, així com els estrats UE 41 i 42. No s’ha trobat cap estructura d’aquesta època.

Fase 2. Època moderna

A aquesta època el carrer d’en Xuclà ja estava urbanitzat. L’únic element d’aquesta cronologia detectat ha sigut la fonamentació UE 26 al sector 1, que seria la façana posterior l’antic edifici del carrer d’en Xuclà, 9.

Fase 3. Segles XVIII – XIX

De mitjans del segle XVIII podrien aparèixer restes al sector 3 de la “Casa d’exercicis de Sant Ignasi”, després “Casa de Retiro”. Les restes aparegudes han sigut els fonaments de mur UE 36 i UE 46, els paviments UE 10, UE 35 i UE 43 i la claveguera UE 32. Algunes d’aquestes estructures podrien ser d’alguna reforma datada al segle XIX.
Al sector 1, on es trobava l’edifici del carrer d’en Xuclà 9, s’ha documentat dues fonamentacions (UE 22 i 28) i una canalització d’aigua (UE 24). Els murs UE 5 i UE 7 possiblement serien d’aquesta mateixa fase.

Fase 4. Mitjans segle XX

A mitjans de segle es va bastir l’edifici actual, amb una nova façana exterior (UE 18) i diversos pilars (UE 11 i UE 30) per tota la planta.
Originàriament els sectors 1 i 3 sembla que estaven connectats (paviment UE 20), i que hi havia alguna divisió amb el sector 2, que té un nivell de circulació (paviment UE 3) a un nivell inferior, i que estava connectat amb el número 12 del carrer del Carme. El negatiu de construcció d’aquest paviment no ha permès veure cap element de l’antic jardí / hort del carrer del Carme, 12. Finalment es va unificar tot l’espai amb el paviment UE 1, possiblement quan es va construir el restaurant que hi havia a aquesta finca.


Cronología y tipología de los hallazgos

Tipus de bé

Cronologia inicial:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat
Cronologia final:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
Del 10 de novembre al 31 de desembre de 2021
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Tipus actuació administrativa
Director / Autor:
Varas Ranz, Òscar
Motivació:
Rebaixos de terreny necessaris per la construcció de l’estructura per aixecar remunta de tres plantes en un edifici d’habitatges existent
Promotor/propietari:
R5R PROMOCIONS SL
Data:
Del 3 de gener al 29 de febrer de 2022
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Tipus actuació administrativa
Director / Autor:
Varas Ranz, Òscar
Motivació:
Rebaixos de terreny necessaris per la construcció de l’estructura per aixecar remunta de tres plantes en un edifici d’habitatges existent
Promotor/propietari:
R5R PROMOCIONS SL

Documentación

Documentación:

Llicència de Creative CommonsEste obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona