Situació geogràfica
- Context:
- Zona urbana
- Districte:
- Ciutat Vella
- Adreces:
- Carrer de les Basses de Sant Pere 2a-4
- Coordenades UTM fus 31N ED50:
- UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000
Descripció, imatges i notes històriques
Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Descripció:
La intervenció arqueològica ha consistit en el seguiment de les rases i en l’obertura de dos sondejos informatius. Donat que en el moment d’arribar a l’obra ja s’havien realitzat fins a tres trams de rases de fins a 50 cm. de fondària, s’efectuà la documentació arqueològica de tots aquests rebaixos, i es comprovà la possible existència d’alguna resta arqueològica en els talls de les rases. Paral·lelament es va dur a terme el control arqueològic d’una rasa pendent d’executar a l’interior de la finca. I com a mesures correctores es proposà l’obertura de dos sondejos o cales informatives de 2x2 metres, i una profunditat mínima d’1,5m al costat de les rases que s’havien fet sense autorització arqueològica.
L’obertura dels dos sondejos ha permès documentar la presència d’una sèrie d’estructures, que a grans trets es tracta de dues basses i un forn, relacionades amb un establiment tintorer. L’edifici on s’ha dut a terme la intervenció arqueològica sembla tenir el seu origen pels volts del segle XIV en relació als paraments que ens han arribat i a la tipologia de les finestres que no han estat modificades.
Per la seqüència estratigràfica els dos cups d’obra utilitzats per tintar -probablement de color blau donades les restes de morter recuperades del seu interior- semblen haver estat construïts a la segona meitat s. XVII i foren inutilitzats entre finals del segle XVIII i inicis del segle XIX. En aquest cas els cups respondrien a una de les últimes modificacions dels espais destinats al tint de la llana que molt probablement s’estaven duent a terme des del s. XVI.
En quant al forn documentat al segon sondeig sembla que fou inutilitzat entre la segona meitat del segle XVI i el primer quart del segle XVII.
L’estudi documental va permetre ubicar en aquesta propietat una tintoreria la qual formaria part d’un conglomerat d’aquests establiments a tocar del Rec Comtal, d’on captarien l’aigua. De fet, als fogatges del segle XV i inici del XVI es menciona el “carrer dels Tints” fent referència a l’actual carrer de la Sèquia, just davant de la finca que estudiem.
cronologia i tipologia de les troballes
Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Artesanat
- Cronologia inicial:
- Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Forn
- Cronologia inicial:
- Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Informació tècnica i legal
Estat de conservació:
- Estat:
- Bo
Protecció:
Proteccions existents:
- Protecció Fisica:
- Consolidat
Proteccions legals:
Protecció Generalitat de Catalunya:
- Categoria:
- Protecció Legal
- Classificació:
- Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
- Nivell de protecció:
- Nivell B
- Data aprovació:
- Protecció Ajuntament
- Comentari:
- L'edifici té el número Identificador 98. I també forma part de la fitxa Conjunt del Carrer de les Basses de Sant Pere, amb el Número d'Identificador 130.
Actuacions:
- Data:
- Del 23 de maig al 29 d'agost de 2022
- Tipus:
- Excavació
- Tipus admin..:
- Preventiva
- Director / Autor:
- Iñaki Moreno,ATICS, SL
- Motivació:
- Reforma de l'edifici
- Promotor/propietari:
- Privada
Documentació
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/4426