Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Carrer de les Basses de Sant Pere 2a-4

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Carrer de les Basses de Sant Pere 2a-4
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica ha consistit en el seguiment de les rases i en l’obertura de dos sondejos informatius. Donat que en el moment d’arribar a l’obra ja s’havien realitzat fins a tres trams de rases de fins a 50 cm. de fondària, s’efectuà la documentació arqueològica de tots aquests rebaixos, i es comprovà la possible existència d’alguna resta arqueològica en els talls de les rases. Paral·lelament es va dur a terme el control arqueològic d’una rasa pendent d’executar a l’interior de la finca. I com a mesures correctores es proposà l’obertura de dos sondejos o cales informatives de 2x2 metres, i una profunditat mínima d’1,5m al costat de les rases que s’havien fet sense autorització arqueològica.
L’obertura dels dos sondejos ha permès documentar la presència d’una sèrie d’estructures, que a grans trets es tracta de dues basses i un forn, relacionades amb un establiment tintorer. L’edifici on s’ha dut a terme la intervenció arqueològica sembla tenir el seu origen pels volts del segle XIV en relació als paraments que ens han arribat i a la tipologia de les finestres que no han estat modificades.
Per la seqüència estratigràfica els dos cups d’obra utilitzats per tintar -probablement de color blau donades les restes de morter recuperades del seu interior- semblen haver estat construïts a la segona meitat s. XVII i foren inutilitzats entre finals del segle XVIII i inicis del segle XIX. En aquest cas els cups respondrien a una de les últimes modificacions dels espais destinats al tint de la llana que molt probablement s’estaven duent a terme des del s. XVI.
En quant al forn documentat al segon sondeig sembla que fou inutilitzat entre la segona meitat del segle XVI i el primer quart del segle XVII.
L’estudi documental va permetre ubicar en aquesta propietat una tintoreria la qual formaria part d’un conglomerat d’aquests establiments a tocar del Rec Comtal, d’on captarien l’aigua. De fet, als fogatges del segle XV i inici del XVI es menciona el “carrer dels Tints” fent referència a l’actual carrer de la Sèquia, just davant de la finca que estudiem.


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Artesanat

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Forn

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Consolidat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell B
Data aprovació:
Protecció Ajuntament
Comentari:
L'edifici té el número Identificador 98. I també forma part de la fitxa Conjunt del Carrer de les Basses de Sant Pere, amb el Número d'Identificador 130.

Actuacions:

Data:
Del 23 de maig al 29 d'agost de 2022
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Iñaki Moreno,ATICS, SL
Motivació:
Reforma de l'edifici
Promotor/propietari:
Privada

Documentación

Documentación:

Llicència de Creative CommonsEste obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona