Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer de Josep Soldevila

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sant Andreu
Adreces:
Carrer de Josep Soldevila
Andana de l'Estació. Carrer de l'.
Carrer Parellada 4-46
Carrer de Sant Adrià 38C
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida

Descripció:

La intervenció preventiva aquí presentada ha estat motivada pels treballs de construcció de la nova Estació de Rodalies de Sant Andreu Comtal, Via i electrificació del tram La Sagrera-Nus de la Trinitat, situada a Sant Andreu del Palomar. Els treballs es van ubicar a les denominades capçalera nord (Zona 1) i capçalera sud (Zona 2).
Durant el control dels rebaixos no es va detectar cap resta antròpica. Tot i així, com que es coneixia l’existència de jaciments arqueològics a la zona, el Servei d’arqueologia de Barcelona, va trobar adient i necessari dur a terme tres sondejos de 9 m2, fins a esgotar estratigrafia.
Els resultats dels sondejos van ser positius i es va documentar una única fase cronològica situada en època alt medieval, concretament en els segles IX i X. L’activitat antròpica es desenvolupa sobre els estrats de llims i argiles identificats com a dipòsits de vessant holocens de les rieres que davallen de Collserola. L’ocupació queda reflectida en diverses estructures negatives, com retalls indeterminats, forats de pal, una cubeta i un forn com a element més destacat.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Forn

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 803 - 1000 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / 1000 - 1150 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Altres

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 803 - 1000 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / 1000 - 1150 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
Del 17 de març al 2 d'octubre de 2022
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Joan Piera Sancerni; Adriana Viladell Fernández; Jordi Herms Fiol i Marta Merino, Abans, sl
Motivació:
Obres relatives a la construcció de l’Estació de Rodalies de Sant Andreu Comtal.
Promotor/propietari:
ADIF

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • ALCUBIERRE, D.; ARDIACA, J.; ARTIGUES, P.Ll., 2015. “ LAV estructura de l'estació de Sagrera”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2013, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 75-86.
  • BUSQUETA RIU, J., 1990. Sant Andreu de Palomar als segles XIII i XIV un exemple per a l'estudi de les relacions ciutat-camp a la Barcelona de la Baixa Edat Mitjana. Publicacions Universitat de Barcelona, Barcelona.
  • BUSQUETA RIU, J., 1991. Una Vila del territori de Barcelona: Sant Andrés de Palomar als segles XIII-XIV. Fundació Salvador Vives i Casajuana: Rafael Dalmau, Barcelona.
  • CABAÑAS ANGUITA, N., 2011. “ Carrer de l'Estació 11-13, Passatge de l'Estació, 1-13, 2-12, Plaça de l'Estació, 6x, Carrer Parellada, 13-19, 14-24”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2010, MuHBa, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, p. 96.
  • MASOLIVER, M.; SERRA, J., 1995. "La història antiga de Sant Andreu a través de les restes materials", Finestrelles 7, Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, Barcelona, pp. 75-119.
  • PETIT GIL, J. , 2010. "L'arqueologia a Sant Andreu. Finestrelles, núm. 15. Centre d'Estudis Ignasi Iglesias. Barcelona. Pp: 79-92.
  • PIERA, J., 2018. “Carrer de l'Estació, 11-19”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2016, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp.92-94

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona