Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Carrer de Josep Soldevila

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sant Andreu
Adreces:
Carrer de Josep Soldevila
Andana de l'Estació. Carrer de l'.
Carrer Parellada 4-46
Carrer de Sant Adrià 38C
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida

Descripció:

La intervenció preventiva aquí presentada ha estat motivada pels treballs de construcció de la nova Estació de Rodalies de Sant Andreu Comtal, Via i electrificació del tram La Sagrera-Nus de la Trinitat, situada a Sant Andreu del Palomar. Els treballs es van ubicar a les denominades capçalera nord (Zona 1) i capçalera sud (Zona 2).
Durant el control dels rebaixos no es va detectar cap resta antròpica. Tot i així, com que es coneixia l’existència de jaciments arqueològics a la zona, el Servei d’arqueologia de Barcelona, va trobar adient i necessari dur a terme tres sondejos de 9 m2, fins a esgotar estratigrafia.
Els resultats dels sondejos van ser positius i es va documentar una única fase cronològica situada en època alt medieval, concretament en els segles IX i X. L’activitat antròpica es desenvolupa sobre els estrats de llims i argiles identificats com a dipòsits de vessant holocens de les rieres que davallen de Collserola. L’ocupació queda reflectida en diverses estructures negatives, com retalls indeterminats, forats de pal, una cubeta i un forn com a element més destacat.


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Forn

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 803 - 1000 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / 1000 - 1150 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Altres

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 803 - 1000 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / 1000 - 1150 d.C.

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
Del 17 de març al 2 d'octubre de 2022
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Joan Piera Sancerni; Adriana Viladell Fernández; Jordi Herms Fiol i Marta Merino, Abans, sl
Motivació:
Obres relatives a la construcció de l’Estació de Rodalies de Sant Andreu Comtal.
Promotor/propietari:
ADIF

Documentación

Documentación:

Llicència de Creative CommonsEste obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported

Bibliografia:

  • ALCUBIERRE, D.; ARDIACA, J.; ARTIGUES, P.Ll., 2015. “ LAV estructura de l'estació de Sagrera”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2013, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 75-86.
  • BUSQUETA RIU, J., 1990. Sant Andreu de Palomar als segles XIII i XIV un exemple per a l'estudi de les relacions ciutat-camp a la Barcelona de la Baixa Edat Mitjana. Publicacions Universitat de Barcelona, Barcelona.
  • BUSQUETA RIU, J., 1991. Una Vila del territori de Barcelona: Sant Andrés de Palomar als segles XIII-XIV. Fundació Salvador Vives i Casajuana: Rafael Dalmau, Barcelona.
  • CABAÑAS ANGUITA, N., 2011. “ Carrer de l'Estació 11-13, Passatge de l'Estació, 1-13, 2-12, Plaça de l'Estació, 6x, Carrer Parellada, 13-19, 14-24”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2010, MuHBa, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, p. 96.
  • MASOLIVER, M.; SERRA, J., 1995. "La història antiga de Sant Andreu a través de les restes materials", Finestrelles 7, Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, Barcelona, pp. 75-119.
  • PETIT GIL, J. , 2010. "L'arqueologia a Sant Andreu. Finestrelles, núm. 15. Centre d'Estudis Ignasi Iglesias. Barcelona. Pp: 79-92.
  • PIERA, J., 2018. “Carrer de l'Estació, 11-19”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2016, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp.92-94

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona