Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Refugi Fàbrica Sanchís

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sant Andreu
Adreces:
Enric Sanchís. Carrer d'. 29 U
Carrer del Foc Follet 80U
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Nombre singular: Refugi Fàbrica Sanchís

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Amb motiu de la realització del «Projecte executiu de reurbanització de la plaça Mossèn Joan Cortines i entorns. Barri de Bon Pastor, districte de Sant Andreu», es preveia la recuperació i la rehabilitació del refugi que es trobava a la cruïlla del passeig d’Enric Sanchís i el carrer del Foc Follet i que estava relacionat amb l’antiga fàbrica Sanchís, la qual funcionà com a fàbrica d’armament durant la Guerra Civil espanyola, de 1936-1939.
Pel que sembla, el refugi tenia dues seccions, una a sota de la fàbrica i una segona a l’exterior, tot i que no queda clar que totes dues seccions estiguessin connectades.
Actualment, només es pot accedir a la secció del refugi que es localitza fora de l’àmbit de la fàbrica, tot just a la cruïlla del carrer del Foc Follet i la plaça de Mossèn Joan Cortinas. El refugi ha tingut diferents usos des de finals de la Guerra Civil i la seva fesomia interior ha patit força modificacions durant tot aquest temps. Durant els anys cinquanta, per exemple, va ser utilitzat per cultivar-hi xampinyons.
Les tasques arqueològiques van consistir a localitzar una possible galeria tapiada que connectava les dues seccions del refugi per accedir
al tram que hi ha sota la fàbrica i dur a terme la documentació arqueològica del refugi, concretament la descripció, la topografia, la
documentació fotogràfica i un escàner en 3D de l’interior.
Primerament, constatar que es tracta d’un element singular, donat que els refugis antiaeris acostumen a ser bastits amb una galeria única i aquest refugi presenta dues galeries. En segon lloc no es conserva cap element original relacionat amb l’ús de l’espai com a refugi com latrines, bancs, espai per infermeria, etc. En tercer lloc, tot i que es troben forats de ventilació no queda clar que tots siguin coetanis a la construcció del refugi.
Malgrat tot, no ha estat possible trobar la connexió amb el suposat túnel o galeria que sembla ser es trobava dins la fàbrica Sanchís i que de ben segur completaria la informació recollida fins el moment present.


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Refugi antiaeri / De nova construcció / Galeria

Cronologia inicial:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
Del 25 de setembre a l'11 d'octubre del 2018; el 2 i 3 de gener del 2019
Tipus:
Seguiment
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Júlia Miquel i López- ARQEÒLEGS.CAT SL
Motivació:
Amb motiu de la realització del Projecte executiu de reurbanització de la plaça Mossèn Joan Cortines i entorns.
Promotor/propietari:
BIMSA Barcelona d'Infraestructures Municipals

Documentación

Documentación:

Llicència de Creative CommonsEste obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported

Bibliografia:

  • BOSOL I MARTIN, Andreu., Los refugis antiaéreos de Barcelona: pasado y presenta de un patrimonio arcano Ebre, 38 Revista internacional de la Guerra Civil. núm. 2, pp 181-202.
  • CHECA ARTASU, Martí., 2003.Patrimoni industrial i transformacions de ciutat. Exemples al districte de Sant Andreu. Finestrelles. Revista del Centre d’Estudis Ignasi Iglésies, nº 12. Barcelona. ISNN 1130-0272. Pp 77-95.
  • HERVÀS i PUYAL, Carles- CAHISA i MUR, Manel., Urbanisme de guerra aspectes sanitaris dels refugis antiaeris (Barcelona, 1936-1939). Gimbernat. pp 223-235.
  • MIQUEL LÓPEZ, J., 2020. "Refugio de la fàbrica Sanchís." Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2018. Institut de Cultura. Ajuntament de Barcelona, pp. 194-195

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona