Carta Arqueològica de Barcelona

Intervention: Refugi Fàbrica Sanchís

 

Geographical location

Context:
Zona urbana
Districte:
Sant Andreu
Adreces:
Enric Sanchís. Carrer d'. 29 U
Carrer del Foc Follet 80U
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Description, images and historical notes

Nom singular: Refugi Fàbrica Sanchís

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Amb motiu de la realització del «Projecte executiu de reurbanització de la plaça Mossèn Joan Cortines i entorns. Barri de Bon Pastor, districte de Sant Andreu», es preveia la recuperació i la rehabilitació del refugi que es trobava a la cruïlla del passeig d’Enric Sanchís i el carrer del Foc Follet i que estava relacionat amb l’antiga fàbrica Sanchís, la qual funcionà com a fàbrica d’armament durant la Guerra Civil espanyola, de 1936-1939.
Pel que sembla, el refugi tenia dues seccions, una a sota de la fàbrica i una segona a l’exterior, tot i que no queda clar que totes dues seccions estiguessin connectades.
Actualment, només es pot accedir a la secció del refugi que es localitza fora de l’àmbit de la fàbrica, tot just a la cruïlla del carrer del Foc Follet i la plaça de Mossèn Joan Cortinas. El refugi ha tingut diferents usos des de finals de la Guerra Civil i la seva fesomia interior ha patit força modificacions durant tot aquest temps. Durant els anys cinquanta, per exemple, va ser utilitzat per cultivar-hi xampinyons.
Les tasques arqueològiques van consistir a localitzar una possible galeria tapiada que connectava les dues seccions del refugi per accedir
al tram que hi ha sota la fàbrica i dur a terme la documentació arqueològica del refugi, concretament la descripció, la topografia, la
documentació fotogràfica i un escàner en 3D de l’interior.
Primerament, constatar que es tracta d’un element singular, donat que els refugis antiaeris acostumen a ser bastits amb una galeria única i aquest refugi presenta dues galeries. En segon lloc no es conserva cap element original relacionat amb l’ús de l’espai com a refugi com latrines, bancs, espai per infermeria, etc. En tercer lloc, tot i que es troben forats de ventilació no queda clar que tots siguin coetanis a la construcció del refugi.
Malgrat tot, no ha estat possible trobar la connexió amb el suposat túnel o galeria que sembla ser es trobava dins la fàbrica Sanchís i que de ben segur completaria la informació recollida fins el moment present.


Chronology and typology of the findings

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Refugi antiaeri / De nova construcció / Galeria

Cronologia inicial:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Technical and legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
Del 25 de setembre a l'11 d'octubre del 2018; el 2 i 3 de gener del 2019
Tipus:
Seguiment
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Júlia Miquel i López- ARQEÒLEGS.CAT SL
Motivació:
Amb motiu de la realització del Projecte executiu de reurbanització de la plaça Mossèn Joan Cortines i entorns.
Promotor/propietari:
BIMSA Barcelona d'Infraestructures Municipals

Documentation

Documentation:

Llicència de Creative CommonsThis work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License

Bibliography:

  • BOSOL I MARTIN, Andreu., Los refugis antiaéreos de Barcelona: pasado y presenta de un patrimonio arcano Ebre, 38 Revista internacional de la Guerra Civil. núm. 2, pp 181-202.
  • CHECA ARTASU, Martí., 2003.Patrimoni industrial i transformacions de ciutat. Exemples al districte de Sant Andreu. Finestrelles. Revista del Centre d’Estudis Ignasi Iglésies, nº 12. Barcelona. ISNN 1130-0272. Pp 77-95.
  • HERVÀS i PUYAL, Carles- CAHISA i MUR, Manel., Urbanisme de guerra aspectes sanitaris dels refugis antiaeris (Barcelona, 1936-1939). Gimbernat. pp 223-235.
  • MIQUEL LÓPEZ, J., 2020. "Refugio de la fàbrica Sanchís." Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2018. Institut de Cultura. Ajuntament de Barcelona, pp. 194-195

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.

Creative Commons License
Carta Arqueològica is a product made by the Servei d'Arqueologia of Institut de Cultura de Barcelona To get further information, you can contact the docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona