Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Hospital de la Santa Creu (Capella)

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
55-56 Hospital Carrer
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Hospital de la Santa Creu (Capella)

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica a Carrer Hospital 56-58, Hospital de la Santa Creu – La Capella va consistir en la realització d’una cala de 1,50 x 1m concretament a la zona dels serveis públics ubicats dins l’àmbit anomenat La Capella, on el projecte d’obres estableix la presència d’un ascensor o muntacàrregues de 2,80 x 2,30m, el qual requereix d’una caixa d’instal·lació amb una cota mínima de 2m per sota de la cota actual de paviment (10,23m.s.n.m.) destinada a la maquinària i estructura del muntacàrregues. Un cop extretes les dues primeres capes que formen part del paviment inicial, es va localitzar la presència de diverses canalitzacions o trams de clavegueram. Un cop arribats a una cota de 1,40‐1,60m en relació al nivell de superfície dels serveis, es localitza la presència d’un mur obrat amb pedres de mida mitjana i algun rajol, lligats amb morter de calç beige, amb una amplada mínima de 50cm i una llargada mínima conservada de 1,30‐1,50m. Aquesta estructura es localitza per sota d’un segon mur ubicat per sota dels paraments que fonamenten l’edifici, i malgrat l’absència de materials que puguin precisar una cronologia concreta dins l’estrat que el cobreix, i per tant de forma provisional atorgaríem una cronologia anterior a la construcció de l’edifici de l’Hospital, datat de principis del segle XV.
Tot i que les obres requerien el rebaix del sondeig fins a una cota de 2m respecte del paviment actual, la localització de l’estructura finalitza els esmentats rebaixos a la cota de localització del mur (8,78m.s.n.m.). Es desestima la instal·lació donat el poc espai que restava per tal de realitzar el buidat en condicions òptimes d’espai i seguretat, així com la cota on es documentava l’estructura com les seves característiques morfològiques, les quals van impedir la col·locació del servei elevador o muntacàrregues, el qual a priori requeria d’una caixa d’instal·lació. Les actuacions finalitzen amb el cobriment indefinit de l’estructura localitzada. Aquesta actuació estava destinada a mantenir l’estructura conservada en les mateixes condicions que es localitzen, i quedar senyalitzada de la mateixa manera, de cara a una futura obertura del terreny, de característiques més àmplies que el sondeig plantejat actualment, actuacions que a priori permetran documentar l’amplada total del mur, i possibles rases de fonamentació o seqüència física sedimentològica que pugui proporcionar una cronologia precisa per a l’estructura.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Estratigrafia

Cronologia inicial:
Cronologia
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.

Patrimoni Immoble / Higiene i Salut / Hospital

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1285 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Cobert

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Conjunt històric
Data Declaració:
03-06-1931
Núm. BOE:
04-06-1931
Núm. Registre Estatal:
R.I.-51-419
Comentari:
Hospital de la Santa Creu
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell A
Data aprovació:
Consell Plenari 27/10/2000. BOP 277/2000
Comentari:
Hospital de la Santa Creu

Actuacions:

Data:
Del 12 al 22 de Febrer de 2019
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Miríam Esqué Balllesta. ATICS, SL
Motivació:
Obres d’instal∙lació d’un ascensor‐muntacàrregues en l'àmbit de l'espai anomenat Capella
Promotor/propietari:
ICUB, Ajuntament de Barcelona.

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • CABALLÉ, F. ; GONZÁLEX, R., 2006. Analisi de l’evolució històrica de l’antic hospital de la Santa Creu de Barcelona, estudi inèdit dipositat a l’Àrea de Coneixement i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Barcelona.
  • VÁZQUEZ ÁLVAREZ, D., 2011. "Antic Hospital de la Santa Creu", Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2010. Muhba, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona. p. 16.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona