Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Hospital de la Santa Creu (Capella)

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
55-56 Hospital Carrer
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Nombre singular: Hospital de la Santa Creu (Capella)

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica a Carrer Hospital 56-58, Hospital de la Santa Creu – La Capella va consistir en la realització d’una cala de 1,50 x 1m concretament a la zona dels serveis públics ubicats dins l’àmbit anomenat La Capella, on el projecte d’obres estableix la presència d’un ascensor o muntacàrregues de 2,80 x 2,30m, el qual requereix d’una caixa d’instal·lació amb una cota mínima de 2m per sota de la cota actual de paviment (10,23m.s.n.m.) destinada a la maquinària i estructura del muntacàrregues. Un cop extretes les dues primeres capes que formen part del paviment inicial, es va localitzar la presència de diverses canalitzacions o trams de clavegueram. Un cop arribats a una cota de 1,40‐1,60m en relació al nivell de superfície dels serveis, es localitza la presència d’un mur obrat amb pedres de mida mitjana i algun rajol, lligats amb morter de calç beige, amb una amplada mínima de 50cm i una llargada mínima conservada de 1,30‐1,50m. Aquesta estructura es localitza per sota d’un segon mur ubicat per sota dels paraments que fonamenten l’edifici, i malgrat l’absència de materials que puguin precisar una cronologia concreta dins l’estrat que el cobreix, i per tant de forma provisional atorgaríem una cronologia anterior a la construcció de l’edifici de l’Hospital, datat de principis del segle XV.
Tot i que les obres requerien el rebaix del sondeig fins a una cota de 2m respecte del paviment actual, la localització de l’estructura finalitza els esmentats rebaixos a la cota de localització del mur (8,78m.s.n.m.). Es desestima la instal·lació donat el poc espai que restava per tal de realitzar el buidat en condicions òptimes d’espai i seguretat, així com la cota on es documentava l’estructura com les seves característiques morfològiques, les quals van impedir la col·locació del servei elevador o muntacàrregues, el qual a priori requeria d’una caixa d’instal·lació. Les actuacions finalitzen amb el cobriment indefinit de l’estructura localitzada. Aquesta actuació estava destinada a mantenir l’estructura conservada en les mateixes condicions que es localitzen, i quedar senyalitzada de la mateixa manera, de cara a una futura obertura del terreny, de característiques més àmplies que el sondeig plantejat actualment, actuacions que a priori permetran documentar l’amplada total del mur, i possibles rases de fonamentació o seqüència física sedimentològica que pugui proporcionar una cronologia precisa per a l’estructura.


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Estratigrafia

Cronologia inicial:
Cronologia
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.

Patrimoni Immoble / Higiene i Salut / Hospital

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1285 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Cobert

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Conjunt històric
Data Declaració:
03-06-1931
Núm. BOE:
04-06-1931
Núm. Registre Estatal:
R.I.-51-419
Comentari:
Hospital de la Santa Creu
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell A
Data aprovació:
Consell Plenari 27/10/2000. BOP 277/2000
Comentari:
Hospital de la Santa Creu

Actuacions:

Data:
Del 12 al 22 de Febrer de 2019
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Miríam Esqué Balllesta. ATICS, SL
Motivació:
Obres d’instal∙lació d’un ascensor‐muntacàrregues en l'àmbit de l'espai anomenat Capella
Promotor/propietari:
ICUB, Ajuntament de Barcelona.

Documentación

Documentación:

Llicència de Creative CommonsEste obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported

Bibliografia:

  • CABALLÉ, F. ; GONZÁLEX, R., 2006. Analisi de l’evolució històrica de l’antic hospital de la Santa Creu de Barcelona, estudi inèdit dipositat a l’Àrea de Coneixement i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Barcelona.
  • VÁZQUEZ ÁLVAREZ, D., 2011. "Antic Hospital de la Santa Creu", Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2010. Muhba, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona. p. 16.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona