Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Sant Pau del Camp

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Jardins de Sant Pau del Camp
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Sant Pau del Camp

Resultats: Positius. Sense rebaix del subsòl

Descripció:

En el marc de les investigacions arqueològiques al Monestir de Sant Pau del Camp de Barcelona i, coincidint amb les obres de restauració dels mosaics d'època contemporània de l'església es va plantejar l’aplicació d’una prospecció geofísica per obtenir una perspectiva general de l’estat del subsòl de l’església.
Les prospeccions realitzades han cobert espais exteriors i interiors del conjunt de Sant Pau. A l'exterior s'ha cobert una extensió de 728m², que ha inclòs l'àrea enjardinada al nord de l'església i els espais accessibles al perímetre oest. A l'interior s'han cobert 328m², corresponent a l'interior de l'església, el claustre i l'antiga Sala Capitular, així com un espai reduït del corredor que porta a la sagristia.
La prospecció georadar s'ha realitzat amb el sistema de georadar IDS RIS HI-MOD, equipat
amb 5 antenes de 600MHz en lectura simultània. Les dades s'han obtingut amb una resolució de 0.02X0.10m, és a dir, obtenint perfils separats 10cm entre ells amb una lectura cada 2cm sobre tota l'extensió a explorar.
A l'interior de l'església, s'ha posat de relleu una complexa estratigrafia, que mostra una diferència de resposta per sota dels nivells de pavimentació entre la nau central i el transepte.
Bona part de la nau central mostra una resposta heterogènia que s'ha identificat amb una capa d'anivellament amb runes, mentre que el context del transepte i els absis mostra una resposta més homogènia, identificada amb sediments més homogenis i conductius. Dins d'aquests contextos s'han descrit anomalies identificades amb possibles elements constructius, com les possibles cimentacions de l'absis central, o amb possibles estructures d'enterrament.
Al claustre també s'han identificat elements relacionats amb construccions o bé enterraments.
La parcialitat i menor qualitat de les dades obtingudes a la Sala Capitular i el corredor d'accés a la Sagristia no han ofert elements clars.
Les dades obtingudes a l'interior dels edificis posen de relleu que les diferents fases constructives han tingut un impacte heterogeni en el subsòl i han propiciat la conservació d'elements discontinus a bona part de les extensions explorades.
La baixa penetració derivada de la composició geològica local no ha permès aprofundir per sota de 1.5m de la superfície, i en conseqüència cal considerar una seqüència estratigràfica més llarga per sota dels elements descrits.
A l'exterior dels edificis, les dades han permès reconèixer diferents elements coneguts per la documentació històrica i arqueològica, com les restes d'una capella d'època moderna o les restes d'un absis excavat a l'àrea arbrada de la parcel•la.

En imatges


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Basílica

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 715 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Monument històric
Data Declaració:
18-07-1879
Núm. BOE:
Gac. 30-07-1879
Núm. Registre Estatal:
R-I-51-0025
Comentari:
Església de Sant Pau del Camp
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell A
Comentari:
Sant Pau del Camp

Actuacions:

Data:
29 de gener de 2018
Tipus:
Prospecció
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Roger Sala / Helena Ortiz - SOT Prospecció Arqueològica.
Motivació:
Obres de millora. Prospecció geofísica.
Promotor/propietari:
Arquebisbat de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • ACHÓN CASA, O.; LAGES TONET, A., 2011. "Monestir de Sant Pau del Camp", Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2010. Muhba, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona. p. 55-59.
  • BACARIA, A.; PAGÈS, E.; PUIG, F., 1991. "Excavacions arqueològiques a l’entorn del monestir de Sant Pau del Camp", Tribuna d’arqueologia 1989-1990, Generalitat de Catalunya: Departament de Cultura, Barcelona, pp. 149-152.
  • GONZÀLEZ, R. , 1998. Informe històrico-arqueològic (lectura de paraments) del claustre del Monestir de Sant Pau del Camp de Barcelona. Barcelona (inèdit)
  • GRANADOS GARCÍA, J. O., 1979. "Notas sobre arqueología barcelonesa: fragmentos de ceràmica romana y una hebilla de cinturón de placa calada hallados en San Pablo del Campo (Barcelona)", XV Congreso Nacional de Arqueología (Lugo, 1977; Zaragoza 1979), Universidad de Zaragoza, Zaragoza, pp. 967-982.
  • VIGUÉ, J. , 1974. El monestir romànic de Sant Pau del Camp. Artestudi Edicions, Barcelona

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona