Carta Arqueològica de Barcelona

Intervention: Turó de la Rovira

 

Geographical location

Context:
Zona urbana
Districte:
Horta-Guinardó
Codi de parcel·la:
63
Codi d'illa:
1576
Adreces:
carrer Panorama
carrer Marià Labèrnia
carrer Labèrnia
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 429948,00000 | UTM Y: 4585675,00000

Description, images and historical notes

Nom singular: Turó de la Rovira

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Els resultats obtinguts fins al moment han posat al descobert un nombrós conjunt d'estructures corresponents al poblat ibèric que ocupava tot el cim del turó, i que ja havia estat fruit de diverses intervencions, estudis i publicacions anteriors.
En la present intervenció s’han documentat fins a 15 noves sitges, que s'afegeixen al conjunt de 45 sitges més localitzades en les intervencions prèvies. Cal destacar, que 12 d’elles se situen agrupades a l'extrem oest del carrer de Marià Labèrnia, de manera que es configura una nova zona de concentració de sitges, mentre que a tota l'àrea intermèdia del turó són absents. S'ha de destacar la grandària d'alguna de les sitges descobertes, que en algun cas arriba fins als 3 m de fondària. Els materials recuperats als seus nivells d'amortització han donat un abundant conjunt ceràmic, coetani en la seva totalitat i que se situa en un horitzó cronològic entre finals del segle III i principis del segle II aC (entorn del 200 aC).
També s'ha d'assenyalar que en dues de les sitges excavades s'han recuperat fragments pertanyents a cranis humans. En un dels casos, podrien correspondre a dos individus i el crani d'un estava partit en dues meitats per una fractura perimortem per incisió tallant. En altres casos s'han trobat altres tipus de restes òssies en connexió anatòmica completa, com ara ovelles o conills.
D'altra banda, s'han descobert diversos murs que, en ocasions, delimiten alguns espais d'habitacions del poblat ibèric. A l'interior de l’habitació 1 s'ha localitzat un paviment de terra i a l’interior de l’habitació 2 a banda del paviment de terra també s'ha documentat una llar de foc de planta circular, d'1,20 m de diàmetre, formada per una solera sobre dos successius preparats de fragments ceràmics. A la terrassa superior de les habitacions descrites anteriorment, i també a l'extrem oest del carrer de Labèrnia, s’ha a localitzat una tercera habitació, com als altres casos, està pavimentada per un nivell de terra compactada. Immediatament a l'est i al sud, fora d'aquesta habitació, s’han localitzat tres sitges que presenten unes mides molt més petites que les que habitualment s'han documentat al jaciment. Finalment a la cruïlla entre els carrers de Labèrnia i de la Muntanya de Montserrat s'ha pogut excavar un espai d'habitació comprès entre dos murs de pedres i que està pavimentada per una anivellació de terra, sobre la gual es va poder recuperar una espasa de ferro de fulla recta del tipus La Tène trencada en dues parts.
També cal destacar la presència d’un retall que presenta una planta rectangular amb secció en U i unes mides de 3,80 m de longitud màxima documentada per 3,50 m d'amplada, i entre 1,10 i 1,35 m de fondària. Està amortitzat per un seguit de rebliments de terra que han proporcionat un abundant conjunt de materials ceràmics d'època ibèrica. La superposició de les restes arqueològiques corresponents al poblat ibèric documentades a les excavacions dels anys 1931-1932 mostra que el traçat hipotètic de la muralla del poblat discorria a uns escassos 6 m al nord d'aquest darrer retall. Per aquesta raó, i basant-se en les seves característiques, interpretem la possibilitat que podem estar davant d'un tram del fossar del poblat ibèric.


Chronology and typology of the findings

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Agrícola / Sitja

Cronologia inicial:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric ple. 450 - 200 a.C.
Cronologia final:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric final. 199 - 50 a.C.

Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Altres

Cronologia inicial:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric ple. 450 - 200 a.C.
Cronologia final:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric final. 199 - 50 a.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Poblat

Cronologia inicial:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric ple. 450 - 200 a.C.
Cronologia final:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric final. 199 - 50 a.C.

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Fossat

Cronologia inicial:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric ple. 450 - 200 a.C.
Cronologia final:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric final. 199 - 50 a.C.

Technical and legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament
Data aprovació:
Protecció Ajuntament

Actuacions:

Data:
5 novembre 2014 - intervenció en curs (juliol 2015)
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Daniel Giner Iranzo - CODEX, Arqueologia i Patrimoni, SCCL
Motivació:
Reforma urbanística i instal·lació de serveis
Promotor/propietari:
BIM/SA / Ajuntament de Barcelona

Documentation

Documentation:

Llicència de Creative CommonsThis work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License

Bibliography:

  • GINER IRANZO, D., 2016. “Turó de la Rovira”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2014, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 205-208.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.

Creative Commons License
Carta Arqueològica is a product made by the Servei d'Arqueologia of Institut de Cultura de Barcelona To get further information, you can contact the docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona