Situació geogràfica
- Context:
- Zona urbana
- Districte:
- Ciutat Vella
- Codi de parcel·la:
- 2
- Codi d'illa:
- 13176
- Adreces:
- Sant Just, Plaça
- Coordenades UTM fus 31N ED50:
- UTM X: 431278,00000 | UTM Y: 4581574,00000
Descripció, imatges i notes històriques
Nom singular: Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor
Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Descripció:
La intervenció es va centrar en el deambulatori de l'església gòtica, a la zona situada davant de la capella del Santíssim i de la capella de Sant Fèlix. En aquesta zona, la seqüència arqueològica es conservava completa, ja que la superfície no havia estat parcel·lada per construir els vasos funeraris al segle XVIII.
De l'etapa més antiga, l'Alt Imperi, es va poder documentar la cantonada d'un podium, un element que indicaria que en època romana a sota de l’actual basílica hi hauria un edifici públic. Pel que fa a l'etapa tardoantiga i a la documentació de la basílica antiga, les restes documentades a punten a la presència d’un edifici amb la capçalera triabsidada. També es va poder recuperar el paviment d'opus signinum del presbiteri, del qual es van documentar dos nivells successius. Finalment relacionat amb aquesta fase cronològica es va localitzar una inhumació privilegiada, una tomba que va pertànyer a un personatge important de la comunitat cristiana. Aquesta es trobava en un passatge que anava del baptisteri a la capçalera de la basílica i estava destinada a posar en relleu el personatge allí enterrat, per preservar el seu record i la memòria a través de la pregària i el pensament del viu. La tomba va ser oberta amb posterioritat per recuperar el cos i es va reutilitzar per a un nou enterrament.
Els treballs portats a terme també van permetre localitzar les estructures que van pertànyer a la capella de Sant Celoni, capella que es coneixia per la documentació escrita. Abans de la construcció de l'església gòtica, les fonts escrites parlen de l'església vella de Sant Just i Pastor, la capella de Sant Celoni (s'esmenta l'altar l'any 992) i la capella de Sant Fèlix (l'altar s'esmenta per primera vegada l'any 1082), que sembla que corresponen a tres edificis independents. En relació amb la capella esmentada, es va localitzar una interessant seqüència de paviments de calç i terra batuda, paviments que havien estat perforats en algun punt per als enterraments que es van dur a terme a l'interior de l'església als segles XVI i XVII.
cronologia i tipologia de les troballes
Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Temple
- Cronologia inicial:
- Urbà / Roma imperi / 10 a.C. - 99 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Antiguitat tardana / 300 - 399 d.C.
Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Basílica
- Cronologia inicial:
- Urbà / Antiguitat tardana / 300 - 399 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.
Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Cripta / Sarcòfag
- Cronologia inicial:
- Urbà / Antiguitat tardana / 300 - 399 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.
Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Capella
- Cronologia inicial:
- Urbà / Medieval / 803 - 1000 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Medieval / 1150 - 1285 d.C.
Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Necròpolis / Inhumació / Tomba
- Cronologia inicial:
- Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Informació tècnica i legal
Estat de conservació:
- Estat:
- Conservació
Protecció:
Proteccions existents:
- Protecció Fisica:
- Protecció Física
Proteccions legals:
Protecció Generalitat de Catalunya:
- Categoria:
- Protecció Legal
- Classificació:
- Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
- Nivell de protecció:
- Protecció legal Ajuntament
Actuacions:
- Data:
- 1 setemebre - 20 novembre de 2014
- Tipus:
- Excavació
- Tipus admin..:
- Programada
- Director / Autor:
- Júlia Beltran de Heredia Bercero i Irene Gibrat Pineda
- Motivació:
- Recerca. Intervenció arqueològica dins el marc del Pla Bàrcino (Servei d'Arqueologia de Barcelona)
- Promotor/propietari:
- Institut de Cultura de Barcelona - Basílica de Sants Màrtirs Just i Pastor / Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor
Documentació
Bibliografia:
- BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2013. "Barcino, de colònia romana a sede regia en època visigoda, medina islàmica i ciutat comtal: una urbs en transformació" QUARHIS, 9. Pàg. 16-118.
- BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2014. "Barcelona, colonia en la Hispania romana y sede regia en la Hispania visigoda". Ciudad y territorio: transformaciones materiales e ideológicas entre época clásica y el Alto Medievo. Monografías de Arqueología Cordobesa, 20, p. 325-338.
- BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J. , 2015. "Barcino, ciudad de episcopal y sede regia durante la antigüedad tardía: las transformaciones del paisaje urbano" XVIII Congreso Internacional de Arqueología Clásica, Mèrida (maig 2013), p. 115-119
- BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2015. "Novetats sobre el fòrum de Barcino: La curia i altres edificis públics”, QUARHIS, 11. Pàg. 126-146.
- BELTRÁN DE HEREDIA, J. i GIBRAT, I., 2016. “ Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor. Deambulatori”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2014, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 53-54
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3693