Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Antic Hospital de la Santa Creu

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
6155
Adreces:
Carrer de l'Hospital, 56-58
Jardins de Rubió i Lluch
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430598,00000 | UTM Y: 4581380,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Antic Hospital de la Santa Creu

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Els treballs arqueològics han consistit, en el control i supervisió de diverses rases i sondejos, en la documentació de les restes localitzades i en l’excavació d’algunes de les inhumacions detectades durant aquest control. Cal mencionar que algunes rases presentaven un traçat semblant al de les rases efectuades a la intervenció arqueològica del 2007 (vegeu fitxa ID 2847), amb la qual cosa s’han pogut evidenciar estructures ja documentades en aquell moment.
Pel que fa a les estructures, les evidències més antigues que s’han pogut constatar corresponen a finals del segle XVII. És un moment de grans canvis dins l’hospital, el creixement poblacional de la ciutat que patia periòdiques crisis epidemiològiques i de subsistència i el progressiu increment dels serveis assistencials, va obligar a l’Hospital a realitzar importants ampliacions de les seves dependències. Hem documentat alguns murs que evidencien el trasllat de l’apotecaria a la part sud-oest del claustre, tancant varis trams de la zona porticada i fent un nou cos sota les escales que donaven accés a les estances superiors d’aquesta nau de l’Hospital.
A finals del segle XVIII, continuant amb les ampliacions del complex hospitalari, es construeix un annex de les dependències a la meitat sud de la zona de llevant del pati claustral, del qual hem pogut localitzar part de la seva fonamentació. També hem detectat diverses fonamentacions, de les que no podem concretar l’època exacta de la seva construcció, però sí sabem que aquestes serien anteriors al s. XVIII.
D’època contemporània, es localitzen estructures (un envà, un paviment i diverses clavegueres) del segle XIX que amortitzen els annexos a les ampliacions del s. XVII de la zona porticada del claustre.
Pel que a les inhumacions i a la utilització del claustre de l’Hospital com a cementiri, s’ha de mencionar la complexitat que hi ha hagut durant la seva excavació. La troballa d’inhumacions va fer canviar diverses vegades el projecte d’obra per tal d’afectar el mínim nombre possible.
En total s’han identificat 10 unitats funeràries, amb un total de 19 individus (cap d’ells sencers). S’ha pogut evidenciar tant enterraments successius com també de simultanis, cosa que corrobora el fet que hi hagués una necessitat en la rapidesa d’enterrar. Totes aquestes inhumacions es presenten concentrades al SE del claustre de l’Hospital, tot i que intuïm que l’àrea d’enterrament ocuparia una extensió més gran. La cronologia es mou en un ventall comprès entre el segle XV i finals del segle
XVIII, quedant la zona de ponent amortitzada a finals del s. XVII amb la construcció de l’ annex de la nova apotecaria i la de llevant a finals del segle XVIII, també amb la construcció d’un annex al pati claustral.

Notícies històriques:

 • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 1865

  Carrer de les Egipcíaques

  Des de 1579 fins a 1699 era establerta al carrer la casa de les dones que resolien apartar-se del món i de la seva vida llicenciosa, i observar una conducta penitent, a imitació de santa Maria Egipcíaca, i per això anomenada la 'Casa de les Egipcíaques'. Es construí en el solar de la presó de dones coneguda com 'La Galera'.

 • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 1865

  Carrer de l'Hospital

  Per l'hospital de la Santa Creu (hospital general de Barcelona, aixecat els anys 1401-1406) que tenia en aquest carrer la seva porta principal.

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1401

  Es comença a crear l’Hospital de la Santa Creu que suposa la unificació en un de sol d’un seguit d’hospitals dependents tant del municipi com de l’església; l’hospital d’en Colom, el d’en Guitart, l’hospital de Messells, la casa de Maternitat de Sant Macià, etc...<br />


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Higiene i Salut / Hospital

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Necròpolis / Inhumació / Tomba

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Conjunt històric
Data Declaració:
03-06-1931
Núm. BOE:
04-06-1931
Núm. Registre Estatal:
R.I.-51-419
Comentari:
Hospital de la Santa Creu
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell A
Data aprovació:
Consell Plenari 27/10/2000. BOP 277/2000
Comentari:
Hospital de la Santa Creu

Actuacions:

Data:
4 novembre-12 desembre de 2014 / 2-27 febrer de 2015
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Tipus actuació administrativa
Director / Autor:
Conxita Ferrer Álvarez i Alba Tenza Ferrer, Codex, Arqueologia i Patrimoni, SCCL
Motivació:
Millora Urbanística dels jardins amb la renovació de canonades i embornals per a l'evacuació d'aigües pluvials i nou cablejat d'enllumenat
Promotor/propietari:
BIM/SA / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

 • TENZA FERRER, A., 2016. “ Antic Hospital de la Santa Creu”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2014, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 46-48.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona