Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Els treballs arqueològics han consistit, en el control i supervisió de diverses rases i sondejos, en la documentació de les restes localitzades i en l’excavació d’algunes de les inhumacions detectades durant aquest control. Cal mencionar que algunes rases presentaven un traçat semblant al de les rases efectuades a la intervenció arqueològica del 2007 (vegeu fitxa ID 2847), amb la qual cosa s’han pogut evidenciar estructures ja documentades en aquell moment.
Pel que fa a les estructures, les evidències més antigues que s’han pogut constatar corresponen a finals del segle XVII. És un moment de grans canvis dins l’hospital, el creixement poblacional de la ciutat que patia periòdiques crisis epidemiològiques i de subsistència i el progressiu increment dels serveis assistencials, va obligar a l’Hospital a realitzar importants ampliacions de les seves dependències. Hem documentat alguns murs que evidencien el trasllat de l’apotecaria a la part sud-oest del claustre, tancant varis trams de la zona porticada i fent un nou cos sota les escales que donaven accés a les estances superiors d’aquesta nau de l’Hospital.
A finals del segle XVIII, continuant amb les ampliacions del complex hospitalari, es construeix un annex de les dependències a la meitat sud de la zona de llevant del pati claustral, del qual hem pogut localitzar part de la seva fonamentació. També hem detectat diverses fonamentacions, de les que no podem concretar l’època exacta de la seva construcció, però sí sabem que aquestes serien anteriors al s. XVIII.
D’època contemporània, es localitzen estructures (un envà, un paviment i diverses clavegueres) del segle XIX que amortitzen els annexos a les ampliacions del s. XVII de la zona porticada del claustre.
Pel que a les inhumacions i a la utilització del claustre de l’Hospital com a cementiri, s’ha de mencionar la complexitat que hi ha hagut durant la seva excavació. La troballa d’inhumacions va fer canviar diverses vegades el projecte d’obra per tal d’afectar el mínim nombre possible.
En total s’han identificat 10 unitats funeràries, amb un total de 19 individus (cap d’ells sencers). S’ha pogut evidenciar tant enterraments successius com també de simultanis, cosa que corrobora el fet que hi hagués una necessitat en la rapidesa d’enterrar. Totes aquestes inhumacions es presenten concentrades al SE del claustre de l’Hospital, tot i que intuïm que l’àrea d’enterrament ocuparia una extensió més gran. La cronologia es mou en un ventall comprès entre el segle XV i finals del segle
XVIII, quedant la zona de ponent amortitzada a finals del s. XVII amb la construcció de l’ annex de la nova apotecaria i la de llevant a finals del segle XVIII, també amb la construcció d’un annex al pati claustral.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 1865
Carrer de les Egipcíaques
Des de 1579 fins a 1699 era establerta al carrer la casa de les dones que resolien apartar-se del món i de la seva vida llicenciosa, i observar una conducta penitent, a imitació de santa Maria Egipcíaca, i per això anomenada la 'Casa de les Egipcíaques'. Es construí en el solar de la presó de dones coneguda com 'La Galera'.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 1865
Carrer de l'Hospital
Per l'hospital de la Santa Creu (hospital general de Barcelona, aixecat els anys 1401-1406) que tenia en aquest carrer la seva porta principal.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1401
Es comença a crear l’Hospital de la Santa Creu que suposa la unificació en un de sol d’un seguit d’hospitals dependents tant del municipi com de l’església; l’hospital d’en Colom, el d’en Guitart, l’hospital de Messells, la casa de Maternitat de Sant Macià, etc...<br />
Este obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3689
+ 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.