Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: 7 Lledó. Carrer

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
2
Codi d'illa:
14176
Adreces:
7 Lledó. Carrer
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431372,00000 | UTM Y: 4581585,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Sense rebaix del subsòl

Descripció:

La torre número 28 de la muralla romana on s’ha realitzat la intervenció es troba a l’extrem nord-est de l’actual finca número 7 del carrer Lledó. Actualment es defineix com una estructura de planta rectangular d’un 26 m2. i una alçària aproximada de 4,85 m. Ara bé l’alçària del cos de la torre que es correspondria pròpiament amb la construcció romana baix imperial es desenvoluparia al voltant dels 8,80-8,90 sobre l’actual nivell de circulació.
Durant els treballs de documentació històrica realitzats l’any 2004 va aparèixer un revestiment pictòric d’origen medieval, just a l’altell de la planta pis de la torre número 28 . Entre l’any 2004 i l’any 2010 que es van realitzar obres de consolidació de les pintures, aquestes van patir diversos atacs a causa de no estar protegides. Durant l’actuació de l’any 2010 es van poder observar un seguit d’obertures de cronologia dissemblant que havien estat cegades en diferents moments. Cal destacar que quatre d’elles mostraven els seus brancals amb el revestiment medieval i en algun cas se’n podia veure l’extensió vers l’interior, és a dir, l’amplada del mur.
L’any 2012, com a resultat del desmuntatge final de l’altell, la planta baixa de la torre quedava totalment lliure de cap compartimentació vertical, cosa que cosa que feia més necessari el buidatge del cegament de les finestres. Així, els treballs de destapiat de les quatre obertures va permetre identificar les diverses fases cronològiques. Cal dir que totes elles formen part de la gran reforma succeïda a la torre romana en època medieval, concretament entre finals del segle XII i inicis del s. XIII. Les obertures 1 i 2 funcionen a manera de fornícules (una d’elles encara conservava una prestatgeria de fusta original) i de fet corresponen a una reforma de dues finestres originals de la torre romana. L’obertura de la paret oriental de la torre modifica i elimina totalment l’obertura romana original. I pel que fa a l’obertura 4 no es va poder determinar si era de nova factura medieval o bé també havia aprofitat una obertura romana. Totes les tapiades són d’època barroca i es relacionen amb obres de reforma estructural de l’interior de la torre. El cegament de la finestra 4 es du a terme a la segona meitat del segle XVII i podria estar relacionat amb la construcció del gran arc que enllaça les torres 28 i 29. Les altres tres obertures es ceguen durant el segle XVIII, en relació a la construcció de l’altell i al rebaix de la cota de la torre de gairebé un metre i mig.
Com a context històric cal dir que no és fins al segle XII que la muralla romana perd el seu valor defensiu i es produeix una ocupació progressiva de la mateixa, per part de famílies importants que compren la propietat fins ara en mans de la família comtal o vescomtal i del mateix bisbat i capítol catedralici. Pel que fa a la finca que ens ocupa el primer propietari fou l’ardiaca de la seu Ponç Desvilar, i es mantení fins al segle XIV en mans de la mateixa família. Dit això, sembla que l’ocupació amb finalitat residencial de la torre romana número 28 es degué produir vers el final del segle XII i les primeries del segle XIII i per tant el revestiment pictòric caldria emmarcar-lo en aquesta cronologia.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Bens Immobles aïllats / Obertures (portes, finestres, nínxols, etc)

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1285 - 1359 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Torre

Cronologia inicial:
Urbà / Roma imperi / 200 - 299 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Casa

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1285 - 1359 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Monument històric
Data Declaració:
03-06-1931
Núm. BOE:
05-05-1949
Núm. Registre Estatal:
R-I-51-0417
Comentari:
Decret de protecció de castells espanyols
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell A
Comentari:
Conjunt de la muralla romana

Actuacions:

Data:
Del 23 al 30 de març de 2012.
Tipus:
Documentació / Estudi històric
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Reinald González, Veclus, s.l.
Motivació:
Obres de reforma de l'edifici
Promotor/propietari:
Lakitania, s.a.

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • GONZÁLEZ, R., 2012. “ Muralla romana. Carrer de Lledó, 7”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2012, MuHBa, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, p. 122-124.
  • GONZÁLEZ, R., 2010. "La construcció a la Barcelona romànica". Barcelona. Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (quaderns del Seminari d'Història de Barcelona, 24.
  • PUIG VERDAGUER, F.; RODÀ, I., 2010. Les muralles de Barcino. Noves aportacions al coneixement de l'evolució dels seus sistemes de fortificació, Institut de Cultura - MUHBA, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona