Resultats: Positius. Sense rebaix del subsòl
La torre número 28 de la muralla romana on s’ha realitzat la intervenció es troba a l’extrem nord-est de l’actual finca número 7 del carrer Lledó. Actualment es defineix com una estructura de planta rectangular d’un 26 m2. i una alçària aproximada de 4,85 m. Ara bé l’alçària del cos de la torre que es correspondria pròpiament amb la construcció romana baix imperial es desenvoluparia al voltant dels 8,80-8,90 sobre l’actual nivell de circulació.
Durant els treballs de documentació històrica realitzats l’any 2004 va aparèixer un revestiment pictòric d’origen medieval, just a l’altell de la planta pis de la torre número 28 . Entre l’any 2004 i l’any 2010 que es van realitzar obres de consolidació de les pintures, aquestes van patir diversos atacs a causa de no estar protegides. Durant l’actuació de l’any 2010 es van poder observar un seguit d’obertures de cronologia dissemblant que havien estat cegades en diferents moments. Cal destacar que quatre d’elles mostraven els seus brancals amb el revestiment medieval i en algun cas se’n podia veure l’extensió vers l’interior, és a dir, l’amplada del mur.
L’any 2012, com a resultat del desmuntatge final de l’altell, la planta baixa de la torre quedava totalment lliure de cap compartimentació vertical, cosa que cosa que feia més necessari el buidatge del cegament de les finestres. Així, els treballs de destapiat de les quatre obertures va permetre identificar les diverses fases cronològiques. Cal dir que totes elles formen part de la gran reforma succeïda a la torre romana en època medieval, concretament entre finals del segle XII i inicis del s. XIII. Les obertures 1 i 2 funcionen a manera de fornícules (una d’elles encara conservava una prestatgeria de fusta original) i de fet corresponen a una reforma de dues finestres originals de la torre romana. L’obertura de la paret oriental de la torre modifica i elimina totalment l’obertura romana original. I pel que fa a l’obertura 4 no es va poder determinar si era de nova factura medieval o bé també havia aprofitat una obertura romana. Totes les tapiades són d’època barroca i es relacionen amb obres de reforma estructural de l’interior de la torre. El cegament de la finestra 4 es du a terme a la segona meitat del segle XVII i podria estar relacionat amb la construcció del gran arc que enllaça les torres 28 i 29. Les altres tres obertures es ceguen durant el segle XVIII, en relació a la construcció de l’altell i al rebaix de la cota de la torre de gairebé un metre i mig.
Com a context històric cal dir que no és fins al segle XII que la muralla romana perd el seu valor defensiu i es produeix una ocupació progressiva de la mateixa, per part de famílies importants que compren la propietat fins ara en mans de la família comtal o vescomtal i del mateix bisbat i capítol catedralici. Pel que fa a la finca que ens ocupa el primer propietari fou l’ardiaca de la seu Ponç Desvilar, i es mantení fins al segle XIV en mans de la mateixa família. Dit això, sembla que l’ocupació amb finalitat residencial de la torre romana número 28 es degué produir vers el final del segle XII i les primeries del segle XIII i per tant el revestiment pictòric caldria emmarcar-lo en aquesta cronologia.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3540
+ 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.