Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Horta-Guinardó
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
10515
Adreces:
Carrer Sant Antoni Maria Claret 167-171
Carrer Sant Quintí 55-95
Carrer Mas Casanovas 70-90
Carrer Cartagena 334-372
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430945,00000 | UTM Y: 4584925,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Resultats: Negatius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

El recinte actual de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona neix com a conseqüència dels trasllat de l’antic Hospital de la Santa Creu, ubicat al carrer de Hospital. Respon a un projecte de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner de l’any 1901. Està destinat a serveis d’obstetrícia i ginecologia .
La intervenció arqueològica al pavelló de Nostra Senyora de la Mercè de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ens ha permès posar al descobert i documentar les galeries de serveis i altres estructures de sanejament originals de l’edifici, així com posar en evidència les tècniques constructives pel que fa a la fonamentació de les façanes. Tots aquest elements es trobaven ja descrits en el projecte original de l’arquitecte Domènech i Muntaner.
Així, la galeria de serveis principal (llum, calefacció....) transcorria seguint el perímetre de tota la sala. Aquest galeria, presentava a la zona est un seguit de galeries solidàries amb les mateixes característiques que connectava a la resta d’àmbits. A la vegada, tota aquesta trama de galeries s’endinsava cap als túnels soterrats que comuniquen amb altres pavellons.
Pel que fa al subministrament d’aigües, a més a més, del dipòsit exterior que es localitza al terrat del pavelló, s’ha pogut constatar que adossat a aquesta galeria es van documentar tres pous, un al costat de la façana nord i dos al costat sud. En el conjunt de les estructures de canalització d’aigua cal destacar els baixants que en el seu interior encara conservaven les ceràmiques originals amb les que es van construir i la recuperació de canalons de ceràmica originals que portava imprès el segell de la fàbrica “Curcuny Barcelona”.
Per altra banda, les rases exteriors practicades al voltant de la façana nord, sud i oest, van posar al descobert el sistema de canalització de les aigües sobrants .
A la vegada, aquestes rases exteriors, la majoria realitzades a tocar de la façana, ens van permetre documentar el sistema utilitzat en la factura de les fonamentacions. Així veiem com s’alterna la utilització del maó en els primers trams per després treballar amb carreus i passar en la part final a la utilització de grans blocs de pedres. En alguns casos, sota obertures es va recórrer als arcs invertits per tal de distribuir els pesos i les forces.
Malauradament, en aquesta intervenció no s’han documentat restes anteriors a la construcció del pavelló. El subsòl de tortorà es documentà a una fondària al voltant del primer metre, i és per això que l’excavació del terreny per construir el soterrani ja va rebaixar part del subsòl geològic, amb la qual cosa les possibles restes arqueològiques existents ja s’haurien vist afectades durant les obres de construcció originals.

Notícies històriques:

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 1930

    S'inaugura l'hospital.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Higiene i Salut / Hospital

Cronologia inicial:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Clases
Data Declaració:
19-05-1978
Núm. BOE:
19-07-1978
Núm. Registre Estatal:
R-I-51-4278
Comentari:
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell A
Comentari:
Hopspital de la Santa Creu i Sant Pau

Actuacions:

Data:
Del juliol del 2012 al març del 2013
Tipus:
Seguiment
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Anna Bordas Tissier, Atics, s.l.
Motivació:
Reforma del pavelló
Promotor/propietari:
Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • BORDAS TISSIER, A., 2012. “ Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Pavelló de La Mercè”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2012, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 81

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona