Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Refugi antiaeri número 547. Carrer de Fernández Duró.

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sants-Montjuïc
Adreces:
Carrer de Fernández Duró 2-30
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 427745,00000 | UTM Y: 4580662,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Refugi antiaeri número 547. Carrer de Fernández Duró.

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

El projecte d’urbanització del carrer de Fernández Duró, promogut pel Districte de Sants-Montjuïc, incloïa la realització de la nova xarxa de clavegueram i el soterrament de les línies de telefonia i enllumenat. La instal•lació d ela nova xarxa de clavegueram va permetre localitzar un segment de la galeria del refugi número 547 de la Guerra Civil Espanyola.
Els treballs arqueològics es basaren en la documentació d’una part del refugi pel que fa a la tipologia, la tècnica constructiva i els elements diferencials o patrimonials. S’estudià el tram afectat per l’obra constructiva que corresponia a l’accés des de l’interior de la finca número 22 del carrer de Fernández Duró va en direcció al mateix carrer. Cal dir que al fons de la Junta de Defensa passiva dipositat a l’Arxiu Municipal contemporani de Barcelona (AMCB) nom existeix documentació referent a la seva construcció, i només és coneguda la seva identificació dins l’adreça esmentada.
Es tracta d’un refugi antiaeri construït amb maons de mida 15 x 30cm amb una volta reforçada amb formigó. Se’n desconeix la seva longitud, però l’amplada és d’1’20m, comptant els murets laterals, i l’¡espai útil del passadís és d’uns 0’90m.
L’escala està construïda amb formigó , però, malgrat que no s’han conservat, hi ha les empremtes de l’existència de maons.
El tram exhumat es caracteritza pel fet de presentar un paviment esglaonat, parets d’obra vista on els maons es disposen en filades regulars lligats amb diferents tipus de ciment i cobert per una volta semicircular bastida de maons. Desconeixem la profunditat del refugi, però la volta del tram afectat se situa a uns 0’80m del paviment actual del carrer.
Cal fer esment de la localització dels punts elèctrics originals de porcellana, que poden indicar la possibilitat que durant la guerra hi hagués llum a l’interior, tot i que era necessari l’enllaç amb la línia elèctrica de l’immoble o un generador auxiliar.
Val a dir que el sistema constructiu utilitzat era el de galeria de mina. S’iniciava una perforació del subsòl, amb més o menys inclinació, fins a assolir la cota necessària i es prosseguia excavant de manera horitzontal, reforçant els trams més inestables amb material constructiu. L’accés al refugi presenta la planta en forma de ziga-zaga, fet que evitava la penetració de metralla a l’interior del refugi en cas que caigués un projectil a l’accés.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Refugi antiaeri / De nova construcció / Galeria

Cronologia inicial:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
25 octubre - 8 de novembre de 2012
Tipus:
Seguiment
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Jordi Ramos Ruiz - ATICS, SL Gestió i difusió del patrimoni arqueològic i històric.
Motivació:
Millora del clavegueram i soterrament de les línies de telefonia i enllumenat del carrer de Fernández Duró.
Promotor/propietari:
Districte de Sants-Mointjuïc/ Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • RAMOS RUIZ, J., 2012. “ Refugi antiaeri número 547. Carrer de Fernández Duró”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2012, MuHBa, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, p. 139-141.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona