Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Can Grau

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Les Corts
Adreces:
carrer de les Corts
carrer Institut Frenopàtic
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 427076,00000 | UTM Y: 4581915,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Nombre singular: Can Grau

Descripció:

Al bell mig de les Corts Vells, als terrenys actualment ocupats pels edificis Trade, s’alçava un del mas masos més emblemàtics del terme, Can Grau. Pujat pel torrent del Morts o de les Corts, avui el carrer de les Corts, i trencant a l’esquerra, al carrer de l’Institut Frenopàtic número 11, entre Can Closetes i Can Calona, es descobria el mas que la família Piera posseïa des de començament del segle XVIII i que havia estat propietat d’una de les branques de la família Corts.
La casa o mas se situava a l’extrem est d’una peça de terra de tres mujades i una quarta que limitava, en conjunt, a l’est amb el camí; al sud, amb l’antic mas Pedralbes; a l’oest, amb peces de terra de l’heretat establertes a Francesc Llenas; i al nord, amb el camí de Pedralbes o camí del Cementiri. Es tractava d’una construcció antiga reedificada en diverses ocasions, que hauríem de remuntar a l’edat mitjana tot i que un rètol a la façana indicava que la casa fou feta al 1736 i restaurada al 1901. Obra de maçoneria amb bigues de fusta, terra de maons i rajola i coberta de teula àrab a dues aigües abocant sobre la façana, Can Grau encerclava en una gran era o pati, un edifici de dos cossos, n de planta baixa, pis i golfes, i un altre de planta i pis destinat també a habitatge i quadra a més d’un cobert. La façana es decorà amb un senzills plafons festonejats i amb l’escut de les quatre barres de Catalunya i la creu de Barcelona. Entre els dos cossos de casa sobresortia una torre quadrada rematada amb balustrada, torre que alguns interpretaren com el bastió d’un clos emmurallat o reducte defensiu de l’antic terme.
Durant la dècada de 1930 el mas es transformà en casa de veïns, amb un total de 14 habitatges, però al 1943 fou venuda i enderrocada al 1963.


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Masia

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Eliminat / Sense control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:


Documentación

Bibliografia:

  • NAVARRO MOLLEVÍ, I., 1993. Masies de Les Corts: Torres, masos i altres cases, Arxiu Municipal del Districte de Les Corts, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona