Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Can Grau

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Les Corts
Adreces:
carrer de les Corts
carrer Institut Frenopàtic
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 427076,00000 | UTM Y: 4581915,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Can Grau

Descripció:

Al bell mig de les Corts Vells, als terrenys actualment ocupats pels edificis Trade, s’alçava un del mas masos més emblemàtics del terme, Can Grau. Pujat pel torrent del Morts o de les Corts, avui el carrer de les Corts, i trencant a l’esquerra, al carrer de l’Institut Frenopàtic número 11, entre Can Closetes i Can Calona, es descobria el mas que la família Piera posseïa des de començament del segle XVIII i que havia estat propietat d’una de les branques de la família Corts.
La casa o mas se situava a l’extrem est d’una peça de terra de tres mujades i una quarta que limitava, en conjunt, a l’est amb el camí; al sud, amb l’antic mas Pedralbes; a l’oest, amb peces de terra de l’heretat establertes a Francesc Llenas; i al nord, amb el camí de Pedralbes o camí del Cementiri. Es tractava d’una construcció antiga reedificada en diverses ocasions, que hauríem de remuntar a l’edat mitjana tot i que un rètol a la façana indicava que la casa fou feta al 1736 i restaurada al 1901. Obra de maçoneria amb bigues de fusta, terra de maons i rajola i coberta de teula àrab a dues aigües abocant sobre la façana, Can Grau encerclava en una gran era o pati, un edifici de dos cossos, n de planta baixa, pis i golfes, i un altre de planta i pis destinat també a habitatge i quadra a més d’un cobert. La façana es decorà amb un senzills plafons festonejats i amb l’escut de les quatre barres de Catalunya i la creu de Barcelona. Entre els dos cossos de casa sobresortia una torre quadrada rematada amb balustrada, torre que alguns interpretaren com el bastió d’un clos emmurallat o reducte defensiu de l’antic terme.
Durant la dècada de 1930 el mas es transformà en casa de veïns, amb un total de 14 habitatges, però al 1943 fou venuda i enderrocada al 1963.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Masia

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Eliminat / Sense control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:


Documentació

Bibliografia:

  • NAVARRO MOLLEVÍ, I., 1993. Masies de Les Corts: Torres, masos i altres cases, Arxiu Municipal del Districte de Les Corts, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona