Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Can Macalon / Casa d’en Benet Mans

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Les Corts
Codi de parcel·la:
8
Adreces:
carrer de les Corts
Travessera de les Corts 215
carrer del Doctor Nubiola Espinós
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 427251,00000 | UTM Y: 4581805,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Nombre singular: Can Macalon / Casa d’en Benet Mans

Descripció:

Al segle XVII s’edificà el mas conegut com Can Macalon. Al 1947, es produí l’enderroc de Can Macalon, a l’alçada del primer pis es trobà dins de la paret una gerra que contenia un pergamí, una moneda i un petit ganivet. El document, que no hem pogut localitzar, no sabem a mans de qui va anar a para explicava que la casa havia estat construïda al 1691. Es començà enderrocar a finals de gener de 1947, pocs dies després de ser desallotjada pels masovers, però els 5.247 metres quadrats a què havia quedat reduïda foren expropiats per l’Ajuntament de Barcelona al 1961 per un valor de 5.735.756 pessetes, per a l’edificació del Mercat de les Corts. Can Macalon, d’aspecte sòlid, senzill, però alhora amb alguns elements originals, amb l’arbre que en un costat donava ombra a la façana, i rodejada d’horts, era obrada de maons, teula àrab, fusta i rajola. Estava formada per baixos i primer pis, d’uns superfície de 290 metres quadrats, i el seu cos central s’alçava per sobre dels laterals, coberts a una aigua. A banda i banda s’adossaren dues estances d’una sola planta, destinades a usos agrícoles, les quals, cobertes amb terrassa, configuraven unes magnífiques solanes a les quals s’obrin les finestres laterals. No configuraven plenament unes galeries, però, com aquestes, el seu sentit oposat permetien gaudir del sol a l’hivern i de la fresca a l’estiu. Les golfes, a la segona planta i cobertes a dues aigües, es remataven frontalment amb un senzill motiu trapezoïdal. La façana, en la banda dreta de la qual hi havia un rellotge de sol, es configurava a partir de la porta d’arc de mig punt, ben arrenglerada sota tres balcons i per dues finestres laterals enreixades. Comptava amb un oratori, però també amb trull i premsa, i amb un pou del qual, a començaments del segle XX, s’extreia l’aigua amb un motor elèctric. A partir de la segona meitat del segle XVIII es destinà a habitatge del masover.


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Masia

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Eliminat / Sense control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:


Documentación

Bibliografia:

  • NAVARRO MOLLEVÍ, I., 1993. Masies de Les Corts: Torres, masos i altres cases, Arxiu Municipal del Districte de Les Corts, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona