Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
El jaciment arqueològic es localitza al sud de les instal·lacions del Tir Olímpic i al nord-est de la plaça de la Sardana, a l'est de la carretera de Montjuïc, on s'ubiquen les antigues instal·lacions del 'Tiro al Pichón'. Actualment la parcel·la es troba protegida per un vallat.
Els antecedents de la necròpolis jueva es remunten a la documentació recollida d'època medieval, on es descriu l'existència d'un cementiri jueu a Barcelona utilitzat com a mínim des del segle XI, fins al seu abandonament a l'any 1391, com a conseqüència de la destrucció del Call jueu de Barcelona. A mitjans del segle XX, a causa de la construcció del Camp de Tir Nacional de Montjuïc, es va localitzar, més concretament l'any 1946, dita necròpolis, documentant fins a un total de 171 tombes (Duran i Sanpere 1947; Millás 1967). El procés d'excavació seguit en aquells moments no va permetre la correcta delimitació de la necròpolis, fins a l'any 2001, quan es va portar a terme una intervenció realitzada, motivada pel nou Pla Urbanístic de la Muntanya de Montjuïc.
L'enderrocament de les instal·lacions del 'Tiro al Pichón' ha permès una exploració en superfície d'un ampli sector. La conjunció d'aquesta fase de delimitació i la posterior excavació va permetre constatar un mínim de 557 tombes, la majoria d'elles intactes i pendents d'excavació.
En aquesta fase de prospecció arqueològica realitzada durant l'abril de 2001, es va realitzar un total de 9 sondatges en la totalitat de la zona afectada pel projecte d'urbanització. Aquests, es van centrar al sector més oriental dels terrenys, allà on en teoria s'havia portat a terme l'excavació de 1946 centrada a l'antiga necròpolis. La resta del terreny va quedar exclosa per motius d'infraestructura i viabilitat.
Així doncs, el balanç final va ser de 557 tombes localitzades (a manca d'una intervenció al sector oriental de la necròpolis), a les quals s'hi han d'afegir les 171 ja excavades durant la campanya d'excavació de l'any 1946, datables possiblement entre els segles VII i XI. A més la presència d'un segon nivell de tombes elevarien considerablement el seu nombre.
Les evidències arqueològiques ens mostren que estem davant el cementiri jueu medieval de Barcelona, amb una orientació oest-est de totes les tombes; mateixa tipologia formal de les tombes adscrites a altres cementiris jueus; i sobretot, la recuperació 'in situ' d'una gran làpida hebrea en excel•lent estat de conservació.
Al juliol de 2002, es va realitzar els treballs de rebliment temporal i control arqueològic de la necròpolis jueva, localitzada als terrenys de l'antic Camp de Tir de la muntanya de Montjuïc. Pel que fa a la intervenció duta a terme, hem de dir que fins que es defineixi el projecte d'enjardinament i urbanització d'aquest sector, es va fer necessari protegir les restes patrimonials de forma provisional per tal d'evitar danys. Els treballs arqueològics van consistir bàsicament en el rebliment amb terra de la necròpolis i del corresponent seguiment intensiu per tal d'evitar remocions del subsòl que puguin afectar les restes arqueològiques.
Tipus: Actuacions d'investigadors i estudiosos | Data: 1946-1947
Agustí Duran i Sanpere
Localització de la necròpolis resultat dels treballs de construcció del Camp de Tir Nacional de Montjuïc.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3061
+ 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.