Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Refugi antiaeri R. 0387 / Refugi antiaeri R. 0612

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sants-Montjuïc
Codi de parcel·la:
26
Codi d'illa:
1055
Adreces:
Passeig Exposició 16-20
Carrer Tapioles 77-79
Carrer Poeta Cabanyes 88-92
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430073,00000 | UTM Y: 4580322,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Refugi antiaeri R. 0387 / Refugi antiaeri R. 0612

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

Motivat per la construcció d’un edifici de 31 habitatges de protecció oficial, espai d’equipaments i aparcaments, al solar situat al Passeig Exposició, 16-20, c/ Poeta Cabanyes, 88-92 i el c/ Tapioles, 77-79, de Barcelona (Barcelonès), es realitzà una intervenció arqueològica de caràcter preventiu atès l’interès arqueològic i alt valor històric de la zona.
Durant els treballs de rebaix del subsòl a l’extrem est del solar, en front el número 103 del c/ Poeta Cabanyes, es documentaren fotogràficament i planimètricament tres accessos al refugi 387 així com un tram de la galeria subterrània a través de la que es podia accedir a un elevat percentatge de les galeries de l’interior del refugi, les quals només es pogueren documentar fotogràficament atès que quedaven fora de l’àmbit d’actuació del projecte d’obra.
Val a dir que el sistema constructiu utilitzat era el de galeria de mina . S’iniciava una perforació del subsòl amb més o menys inclinació fins a assolir la cota necessària i es prosseguia excavant de forma horitzontal i reforçant els trams més inestables amb material constructiu, creant així un entramat de galeries que es van anar ampliant i modificant durant els anys 1937-1938 i que havien de salvaguardar la població civil en un eventual atac amb projectils, ja sigui d’origen aeri o marítim.
Els trams on el terreny era més inestable o es preveia que no suportarien l’impacte d’un projectil, s’hi construïen parets i voltes amb maó lligat amb ciment a fi de reforçar-ne l’estructura, com és el cas dels tres accessos i la gran majoria de les galeries del refugi 387.
A l’extrem oest s’hi va documentar un tram de galeria subterrània i un accés al refugi 612. A diferència del refugi anterior, no presentava les parets revestides completament amb material constructiu sinó que per tal d’aprofitar els recursos existents al moment, reduïren el consum de maó massís aixecant una banqueta al llarg de les parets del refugi i hi assentaren al damunt un seguit d’arcs de mig punt (adossats a la paret) apuntalats amb un pilar.
D’aquest mateix refugi se’n va poder documentar un tram de galeria subterrània situat a l’angle sud-oest del solar. En aquest cas l’estructura era de planta semicircular i no presentava cap tipus de reforçament ni de parets ni de coberta, excepte en una petita cavitat documentada a la paret nord, on sí que apareixia revestida amb maó lligat amb ciment i que segurament era utilitzada per a refugiar-s’hi, com era habitual en aquest tipus de construccions.
El fet que la planta dels accessos documentats no fos rectilínia sinó que es presentaven en forma de Z, L invertida o amb una lleugera desviació, respon a que en cas d’un eventual atac amb projectils, la metralla generada per l’explosió d’aquests no penetrés a l’interior del refugi podent provocar lesions als refugiats.

En imatges


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Refugi antiaeri / De nova construcció / Galeria

Cronologia inicial:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Regular

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
Del 29 de setembre al 31 d’octubre del 2008
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Dídac Pàmies Gual - Arkeòlik
Motivació:
Nova edificació
Promotor/propietari:
Patronat Municipal de l'Habitatge de Barcelona S.A / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • PÀMIES GUAL, DÍDAC, 2010. “ Passeig de l'Exposició, 16-20; Carrer Tapioles, 77-79; Carrer del Poeta Cabanyes, 88-89”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2008, MuHBa, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, p. 32-33.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona