Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Refugi antiaeri R. 0342

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Gràcia
Adreces:
Carrer Sardenya
Passatge Nogués
Carrer Ventalló
Carrer Pare Laínez
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430479,00000 | UTM Y: 4584597,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Refugi antiaeri R. 0342

Descripció:

Durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) a la ciutat de Barcelona es van construir gran quantitat de refugis antiaeris utilitzats per la població civil per tal de protegir-se dels bombardejos feixistes.
Des del primer atac –naval en aquest cas- sobre el nucli urbà la nit del 13 de febrer de 1937, fins a la caiguda de la ciutat el 26 de gener de 1939, la ciutat va patir un total de 194 bombardejos, la majoria aeris, que provocaren un nombre de víctimes i ferits. Els atacs indiscriminats sobre la població civil provocaren, al marge de les víctimes, un gran impacte psicològic.
A Barcelona, el Servei de Defensa Passiva Antiaèria depenent de l’Ajuntament, en primer lloc, i la Junta de Defensa Passiva de la Generalitat, posteriorment, van portar a terme un projecte per salvaguardar els edificis emblemàtics i subvencionaren al voltant d’un centenar de refugis. La resta, casi 1300, es varen començar a excavar de forma auto-organitzada i auto-finançada per iniciativa civil, configurant un autèntic moviment social sense precedents.
Els refugis antiaeris són espais soterrats, amb un o més accessos en la via pública i diversos espais en el seu interior. Aquells planificats per l’Ajuntament eren dissenyats com a medis de defensa passiva amb la vocació d’ésser reaprofitats com a trams de clavegueram, banys públics, magatzems, sales de lectura i altres usos.
La majoria de refugis veïnals tenien un caràcter provisional i efímer. La seva construcció es deuria al treball abnegat de civils no militaritzats, vells i, sobretot, dones i nens. Varen començar als barris amb una gran tradició associativa i sense comprometre els ciments dels edificis, com per exemple a les places públiques.

Refugi antiaeri R. 0342.
Segons la documentació existent a l’AMAB del fons Defensa Passiva, en el que es conserven plànols i apunts topogràfics del refugi 0342, amb data de setembre del 1937, sabem que es tracta d’una construcció antiaèria del tipus “galeria“.
L’estructura defensiva, que en el moment de fer els plànols estava inacabada, es basava en quatre galeries que s’havien d’unir en un punt central –la cruïlla dels carrers Pare Laínez i el passatge Nogués- formant una creu.
El refugi, doncs, comptava amb quatre accessos. El primer estava ubicat davant el núm. 420 del carrer Sardenya, amb un tram d’escala que salvava un desnivell d’uns 10 m. La galeria girava en direcció oest fins l’actual núm. 54 del carrer Pare Laínez. Aquest tram, d’uns 35 m. de llarg comptava amb un pou de ventilació.
El segon accés es situava davant el núm. 16 del passatge Nogués i es basava en un únic tram d’escala.
El tercer accés es trobava ubicat davant el núm. 1-3 del passatge Nogués, a tocar de la confluència amb la Travessera de Gràcia. Comptava amb un tram d’escala que salvava un desnivell de 6 m., a partir del qual la galeria s’allargava, per la banda est del carrer, uns 26 m. fins arribar a l’alçada del núm. 10-12 on hi havia un pou de ventilació.
Finalment, el quart accés, es trobava emplaçat davant el núm. 14 del carrer Ventalló. Es tractava d’un tram d’escala que salvava un desnivell d’uns 10 m. En arribar al carrer Pare Laínez, la galeria girava en direcció est 15 m. fins arribar davant el núm. 44-46 d’aquest carrer.
Segons els plànols els túnels feien al voltant d’1’5 m. d’ample per 1’95-2’15 d’alt. Sembla que alguna galeria comptava, a més, amb banquetes laterals d’obra a dues bandes.
Es desconeix si l’obra s’acabà, arribant a connectar les quatre galeries descrites.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Refugi antiaeri / De nova construcció / Galeria

Cronologia inicial:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Desconegut

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:


Documentació

Bibliografia:

  • PUJADÓ, J. , 1998. Oblits de rereguarda: els refugis antiaeris a Barcelona, 1936-1939, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Barcelona.
  • PUJADÓ, J. , 2006. Contra l’oblit. Els refugis antiaeris poble a poble, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona