Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Plaça Duc de Medinaceli 4

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
3
Codi d'illa:
14137
Adreces:
Plaça Duc de Medinaceli 4
Passeig Colom 20
Carrer Mercè 2
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431373,00000 | UTM Y: 4581106,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica vingué motivada per la construcció d'un nou edifici d'habitatges amb una planta soterrani del qual s’havien de conservar les façanes. Consistí en la realització d’un total de 7 sondeigs, 5 d’ells ubicats en l’entresòl i 2 en el soterrani de la finca, per valorar les possibles restes arqueològiques conservades.
Arran de la intervenció es documentaren restes de fins a 2 fases:

FASE I (segles XV – XVIII ). Nivells anteriors a la construcció de l’edifici. S’exhumaren estrats (que serien de rebliment) que evidenciaven l’ocupació de l’indret entre els segles XV i XVIII, entre els que s’establiren dues fases diferenciades no associades a cap estructura o nivell d’ús.

Fase Ia (segles XV – XVI) . En aquest horitzó cronològic s’inclogueren dos estrats que oferiren ceràmiques vidriades blanques, blanques i blaves de Barcelona i un únic fragment de reflex metàl•lic.

Fase Ib (segle XVII - XVIII). Corresponent a aquest moment es documentaren 3 estrats que presentaven les mateixes característiques morfològiques. En conjunt foren interpretats com a nivells d’abandó i terraplenament, sobre els que s’edificà la finca. Els fragments ceràmics que permeteren datar aquests estrats, entorn els segles XVII – XVIII van ser les ceràmiques vidrades i la ceràmica blanca i blava de Barcelona. Tal i com s’esmenta en relació a la fase anterior, no es localitzà cap estructura o nivell d’ús associats a aquest període.

FASE II (segle XIX- actualitat). Construcció de l’edifici i reformes posteriors. Entorn aquest horitzó cronològic es situà la construcció de diverses estructures documentades a la finca pertanyents a l’edifici existent fins al seu recent enderroc. Majoritàriament aquests elements estaven vinculats als serveis i reformes de la finca. En concret corresponen a pavimentacions de rajoles i les estructures per a la conducció d’aigües (principalment clavegueres). Aquestes es trobaven situades per sota els nivells de circulació i foren amortitzades segurament al llarg del segle XX i substituïdes per d’altres més modernes, les quals donen pas a una fase posterior. Tanmateix, dins aquesta fase cal destacar l’aparició d’una estructura en el sondeig 4 pertanyent a la base d’un fonament adossat al mur perimetral sud de la finca, amb l’objectiu possiblement de reforçar-lo.

Notícies històriques:

 • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 07/03/1939

  Plaça del Duc de Medinaceli

  Luis de la Cerda y de la Vega (segle XVI). Comte i senyor de Medinaceli, Cogolludo i Arcos de Jalón. Ducat concedit pels reis Catòlics l'any 1479. Era descendent dels Montcada, que havien donat el terreny per a convent de Sant Francesc. En suprimir-se el convent va reivindicar aquest terreny. Antigament plaça de Sant Francesc, i després (segle XVI) plaça dels Framenors, per donar-hi davant el convent de franciscans establert allí al segle XIII.

 • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 12/06/1980

  Carrer de la Mercè

  Per l'església i el convent de la Mercè. L'orde de la Mercè fou instituït el 1218 per sant Pere Nolasc, sant Ramon de Penyafort i Jaume I. Segons la tradició per una aparició de la Mare de Déu la nit del 2 d'agost de 1218.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Estratigrafia

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Bloc de pisos

Cronologia inicial:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
11 de febrer - 14 de març del 2008
Tipus:
Sondeig
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Roser Arcos López - ARQUEOCIÈNCIA
Motivació:
Construcció d'un nou edifici d'habitatges amb una planta soterrani (conservació de façanes).
Promotor/propietari:
CLOSA I ALEGRET, S.A.

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

 • BALCELLS ALEGRE, M.J. (COORD.) , 2010. “ Plaça Duc de Medinaceli, 4. Passeig de Colom, 20. Carrer de la Mercè, 2”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2008, MuHBa, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, p. 78.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona