Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida
La rehabilitació de l’edifici situat al solar número 108 de La Rambla i número 23 del carrer d’en Roca va implicar la realització d’una intervenció arqueològica, ja que s’havia de practicar un rebaix del subsòl fins a uns 2,5 m. de fondària i es va comprovar que la façana de La Rambla estava fonamentada en l’antiga muralla de Barcelona. La intervenció va consistir, d'una banda, en l’obertura de diverses cales destinades a conèixer els fonaments i constatar la presència de restes arqueològiques, i d'altra l'excavació en extensió de la zona nord-est del solar (àrea propera al carrer d’En Roca). En totes les zones intervingudes es va arribar al subsòl geològic. En total es van practicar un 6 sondejos de diverses dimensions i l’àrea d’excavació en extensió tenia uns 75 m². Amb els resultats obtinguts es va poder establir una seqüència cronològica en l’ús de l’espai des del segle XIII fins el segle XXI.
La primera fase corresponia als segles XIII i XIV amb la construcció de la segona muralla de Barcelona. El pany de muralla formava part del fonament de la façana de l’immoble pel costat de la Rambla, i suposava el tancament occidental de la casa. Es va documentar dos paraments diferents; un compost per pedres irregulars de grans dimensions, de més de 3 m. d’alçada que configuraven la fonamentació, i un segon, emprat a la part vista de la muralla, definit per carreus lligats amb morter de calç que conservava una alçada de 0,60 m.
La següent fase es situava entre els segles XVII i XVIII i estava conformada per restes residuals d’un edifici amb una zona d’horts amb un pou d’aigua que delimitava amb el pany de muralla.
Cap a mitjan segle XVIII es va documentar una altra fase definida per reformes puntuals de l’edifici amb la construcció d’un nou pou negre per als residus domèstics.
A finals del segle XVIII i durant el segle XIX, es va produir l’enderroc de la muralla i la construcció de l’edifici que encara es conservava en l’actualitat. Aquest presentava una planta baixa per a usos comercials i un soterrani a la banda de la Rambla. Durant el segle XX, aquest edifici patirà diverses reformes interiors per adequar-lo a les noves necessitats, fins al seu enderroc a inicis del segle XX, del qual només es mantindrà la façana del costat de La Rambla, la que es fonamenta amb la muralla medieval dels segles XIII i XIV.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865
La Rambla
Passeig que separa el primer recinte emmurallat de Barcelona del Raval, i va des del Port fins a la plaça de Catalunya. S'inicia la urbanització a mitjan segle XVIII, quan era sols un camí i un torrent ocasional amb les muralles del rei Jaume a un costat i convents a l'altre.
Esta intervención no contiene documentación adjunta
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/936
+ 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.