Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer Ribera 3

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Carrer Ribera 3
Carrer Comercial 11-19
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431815,00000 | UTM Y: 4581906,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica preventiva portada a terme als carrers de la Ribera, núm. 3, i Comercial, núm. 11-19, basada en el control de dues rases, va permetre conèixer l’existència de restes arqueològiques a la zona afectada.
Concretament, es va documentar l’existència d’un total de cinc murs situats, tots ells, a la intersecció del carrer de la Ribera amb el carrer Comercial. Cal esmentar, que cap d’ells van quedar afectats per les obres, ja que la canalització dels cables es va situar per sobre d’aquests.
Dues de les estructures seguien una direcció nord-est / sud-oest i dues altres estaven orientades nord-oest / sud-est. El cinquè mur formava un angle: seguia una direcció nord-est / sud-oest i girava 90 graus cap al nord-oest.
Els murs apareixien a aproximadament mig metre o un metre per sota del nivell de circulació actualment en ús al carrer Comercial i eren obrats amb pedres sense treballar de mida mitjana i petita, lligades amb morter de calç ataronjat.
Aquestes estructures, documentades en una intervenció anterior, pertanyien a la part destruïda després de la derrota de 1714 de l’antic barri de la Ribera. Si bé la total absència de material arqueològic associat a les estructures localitzades impedí assegurar-ho, la factura dels murs i, sobretot, la seva orientació, equiparable a la dels carrers d’aquesta zona de l’antic barri de Ribera, així ho indicaven. Es tractaria, concretament, de dependències interiors de la illa de cases formada pels carrers que al segle XVIII rebien el nom (castellanitzat als plànols que ens han arribat) de Bon Aire.
Les troballes efectuades, així doncs, es troben en la zona de la Ribera ocupada per cases de pescadors de dimensions modestes. L’època d’edificació d’aquesta àrea ha estat un tema debatut en la historiografia. Les excavacions realitzades al mercat del Born aportaren una datació al voltant segles XV-XVI.

Notícies històriques:

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1714

  Amb la caiguda de Barcelona davant les tropes borbòniques i l'edificació de la Ciutadella s'enderrocarà part del barri de la Ribera.

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1714-16

  Enderrocament del barri de la Ribera per Felip V i inici de les obres de la Ciutadella.

 • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data:

  Carrer Comercial

  Nom atorgat al carrer simultàniament amb el del carrer del Comerç en inaugurar-se el mercat del Born, el 28 de novembre de 1870.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Casa

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1285 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Regular

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
8 al 21 de març del 2005
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Laia Santanach i Suñol - ATICS SL
Motivació:
Rasa electricitat
Promotor/propietari:
FECSA - Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona