Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Unitat: Conjunt episcopal de Barcino

 

Situació geogràfica

Districte:
Ciutat Vella
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431193,00000 | UTM Y: 4581724,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Unitat: Conjunt episcopal de Barcino

Descripció:

Seguint la mateixa dinàmica que altres ciutats europees (Aosta, Ginebra, Lió o Tournai), a Barcino l’origen del conjunt episcopal s’ha de relacionar amb una domus altimperial pertanyent a una influent família pertanyent a la curia de la ciutat.
Foren aquestes famílies aristocràtiques, que havien ostentat el poder polític al llarg del temps qui adoptaren la nova religió, trobant en el càrrec episcopal la manera de perpetuar-se en el poder, mantenint els seus privilegis, preservant les seves propietats i controlant, a més, un patrimoni eclesiàstic cada cop més important.
D’aquesta manera al segle IV dC, la donació a favor de l’església d’una part de les seves propietats possibilità la implantació del primer conjunt edilici cristià a la ciutat. Actualment aquest complex episcopal es troba conservat, en part, al subsòl de la ciutat de Barcelona dins el “Conjunt monumental de la Plaça del Rei”, gestionat pel MuHBa.

Les primeres construccions: la basílica i el baptisteri paleocristià del segle IV.
Des del segle IV dC Barcino comptà amb una basílica de la que, malgrat no s’han trobat restes estructurals, de ben segur es trobava situada sota la catedral actual, hereva del temple romànic, suposant així un continuum temporal del lloc cultual.
Al peu de la ubicació d’aquest primitiu temple paleocristià es conserven restes del baptisteri, conservant, l’angle est de l’edifici, una porta – en origen hi haurien tres- que el comunicava amb la basílica.
El baptisteri es basa en un edifici de planta rectangular amb 225 m. de superfície. Al centre de l’edificació se situava la piscina de la que no es pot delimitar la forma ja que només es conserva un extrem.

L’edificació del grup episcopal al segle V: l’aula, la residència episcopal i l’àrea industrial annexa.
Les importants funcions político-econòmiques atribuïdes als bisbes durant la antiguitat tardana feien necessària l’existència d’una residència digna del seu status i funcions. Arrel d’aquestes necessitats s’hi sumaren dues noves construccions a la basílica i el baptisteri: el palau episcopal i l’aula o sala de recepció.

L’aula es situà al nord-est del baptisteri i es tracta d’un edifici de tres naus destinat a sala de recepció del bisbe, espai per audiències i sala de reunió. L’interior és dividit en tres naus desiguals, conservant, la més oriental, un emplaçament lleugerament elevat reservat per al bisbe.
L’edifici conserva quatre portes: la principal, al nord-oest, estava precedida per un porxo, una altra porta era reservada com a accés principal per al bisbe i la tercera comunicava l’aula amb una sala annexa que disposava de bancs perimetrals. Finalment, l’aula es comunicava amb el baptisteri per un pas situat a la nau lateral.

Les estructures conservades del palau episcopal són més aviat minses. Aquest quedà emplaçat ocupant part de l’antiga domus que havia estat origen de tot el complex episcopal, al costat dels espais de culte: la basílica i el baptisteri.
Així al sud-oest del complex es perfila part de la planta del palau, amb una successió de sales allargades disposades al voltant d’un espai central. Malgrat l’escassetat d’estructures documentades se sap que algunes de les sales del palau estaven pavimentades amb opus signinum.

De manera annexa al complex episcopal hi havia una àrea industrial administrada pel bisbe, com la resta de possessions de la diòcesi, que suposava una substancial font d’ingressos derivats de la seva explotació. Aquesta àrea industrial es basava en dues instal•lacions situades al nord-est de la residència episcopal: una factoria de garum i salaó i una indústria vinícola.

L’ampliació i monumentalització del complex episcopal al segle VI.
Durant el segle VI Barcino fou triada pels visigots com a seu règia, aquest fet i el procés de monumentalització semblen estretament relacionats. A més, amb la celebració del II Concili de Barcelona l’any 599, la seu de Barcino degué voler mostrar un complex que conferís prestigi a la seu episcopal.
Així es va dur a terme un pla d’obres complex i unitari que incloïa la construcció d’una església episcopal de planta cruciforme, un edifici religiós de caràcter palatí i un nou palau pel bisbe. Així mateix, es detecten reformes al baptisteri i a l’aula episcopal; la piscina primitiva del baptisteri fou substituïda per una altra de planta octogonal, a l’aula l’emplaçament del bisbe es realçà amb materials nobles.

L’església cruciforme i la necròpolis associada.
Al segle VI dC es construí una primitiva església cruciforme amb un petit pòrtic a tocar del braç nord. Aquest temple fou reconstruït a finals de la mateixa centúria per tal de bastir un de més monumental. La planta de la nova església comptava amb un creuer i un presbiteri molt desenvolupats en comparació amb els braços laterals i la nau, relativament curts i amb les mateixes dimensions. L’emplaçament de l’altar també continuà essent bàsicament el de la primigènia modificant, lleugerament, el dispositiu on s’allotjaren les relíquies. De l’altar es conserva un fust de columna sota el qual hi ha el loculus per a les relíquies, un cavitat enlluïda amb una teula que serví per tancar el registre. Hi ha evidències que fan pensar que aquest espai proper a l’altar estigués restringit només al clero, restant la comunitat de fidels a la nau central i als braços de la creu.
Al voltant de la capçalera de l’església aparegué una necròpolis, es coneixen 22 enterraments, reservada de ben segur, algunes d’elles, a certs individus relacionats amb el grup episcopal. Aquesta zona estigué limitada per la tanca de l’antic jardí, part de la qual fou substituïda per un pòrtic.
El cementiri va estar en ús entre finals del segle VI dC i la primera meitat del segle VII dC coincidint amb el moment de construcció de la segona església cruciforme.

El palau comtal: residència del poder civil.
Al nord-oest de l’església es localitza un edifici independent organitzat en tres ales rectangulars distribuïts en forma de U al voltant d’un pati obert que articulava el complex i on donaven les façanes principals de l’edifici.
Malgrat es desconeix amb seguretat la funció d’aquest edifici, diversos estudis amb paral•lels evidents fan suposar que es tractés d’un edifici de caràcter palatí, amb funcions administratives relacionades amb el govern de la ciutat, i on s’ubicaria la residència del comes civitatis.
És simptomàtic que a Barcelona el palau comtal del segle IX dC queda ubicat precisament sobre aquest cos reaprofitant les estructures d’època visigoda, suposant una continuïtat en l’ús del sector.

El nou palau episcopal.
Al final del segle VI dC es bastí, sobre les restes de l’antiga residència del bisbe, un nou palau episcopal. L’edifici s’organitza a partir d’un cos central i dues ales gairebé simètriques on les façanes presenten un sistema de torres articulades al llarg d’un llenç, formant una sèrie de cossos entrants i sortints amb un corredor que travessa totes les estances de nord a sud a les dues ales laterals.
L’edifici, que tindria un imponent aspecte fortificat, tenia la intenció de imprimir a l’edifici un caràcter monumental per tal de refermar el poder del bisbe.
La residència s’ubica al centre del complex episcopal, directament relacionada amb els edificis de culte, i ocupa una superfície – la part que es coneix- de 23 per 25 m. (prop de 600 m. quadrats). Sembla que l’edifici comptava al seu angle nord-est amb una estructura relacionada amb l’aigua que, si bé en principi es pensà que es tractava d’una estructura litúrgica, estudis posteriors l’han permès interpretar com una instal•lació més funcional com ara una latrina o un bany privat.
L’estudi de la fisonomia de l’edifici permet veure exemples comparatius previs en residències d’alts funcionaris o en les vil•les palatines de l’antiguitat tardana, a més de l’influència clara de l’arquitectura militar emprada a les fortaleses bizantines del nord d’Àfrica.
És evident que la remodelació de les estructures del complex episcopal al llarg del segles produí una modificació dels espais de trànsit que a partir del segle VI es tornà més complexa donada la dinàmica constructiva encetada en aquesta centúria. La recuperació de la planta del complex episcopal permet veure dos eixos principals de trànsit entre els diferents edificis. Aquests dos eixos suposen la fossilització de dos trams viaris primitius; un correspon a un antic cardo minor, monumentalitzat al segle VI amb un gran pòrtic, que comunicava el palau episcopal amb la catedral, el segon, transversal a l’anterior, conduïa del palau episcopal a l’aula de recepció.
Establir la circulació al complex est es força més complicat donat l’estat de conservació de les restes, únicament a nivell de fonamentació. Tot i així, sembla que un dels accessos al complex es feia per un antic cardo minor, ara un estret passatge, al sud de la necròpolis que acompanya l’església cruciforme, on s’establí un cos de guàrdia que cegà l’intervallum en aquest sector.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Basílica

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 300 - 399 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / 715 - 803 d.C.

Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Baptisteri

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 300 - 399 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.

Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Baptisteri

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / 715 - 803 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Taller

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Palau

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Palau

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / 803 - 1000 d.C.

Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Església

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / 803 - 1000 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Necròpolis / Inhumació / Tomba

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Consolidat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:


Documentació

Bibliografia:

  • ,
  • ADROER, A. M., 1967. "Estudio de la ceràmica terra sigillata hallada al excavar la basílica paleocristiana de Barcelona", Cuadernos de Arqueología e Historia de la Ciudad, X, Ajuntament de Barcelona - Museu d'Història de la Ciutat, Barcelona, pp. 153-173.
  • AINAUD, J., 1964. "Les fonts baptismals a la catedral romànica de Barcelona", Analecta sacra tarraconensia, 37, pp. 357-359.
  • BARRAL ALTET, X., 1978. Mosaïques et médiévales de la Regio Laietana (Barcelona et ses environs), Institut de Arqueologia i Prehistòria de la Universidad de Barcelona, Barcelona.
  • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2005. "La topografia cristiana del quadrant nord-est de Barcino: el conjunt episcopal de Barcelona", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 01, MHCB, Barcelona, pp. 155-158.
  • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2010. "La cristianización del suburbium de Barcino". Las áreas suburbanas en la ciudad histórica. Topografia, usos, función. Monografía de Arqueología Cordobesa 18, Córdoba, pp. 363-396.
  • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., "La Barcelona tardoantiga: urbanisme, societat i comerç als segles V-VII". XI Congrés d'Història de Barcelona, La ciutat en xarxa (Barcelona, 2009), Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona. [Data de consulta: 24/11/2010] http://www.bcn.cat/arxiu/arxiuhistoric/catala/activitats/congres/11congres/resums11.html
  • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2010. "Barcino, de colonia augustea a sede regia en época visigoda. Las transformaciones urbanas a la luz de las nuevas aportaciones de la arqueología". Arqueología, Patrimonio, y desarrollo urbano. Problemática y soluciones, Girona, pp. 31-49.
  • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J. (dir.), 2001. De Barcino a Barcinona. Les restes arqueològiques de la Plaça del Rei de Barcelona, Museu d’Història de la Ciutat, Barcelona.
  • BELTRÁN DE HEREDIA, J.; BONNET, Ch., 2007. "Nouvelles données sur le baptistère de Barcelone", Convegno Internazionale: Tempi e dinamiche della cristianizzazione tra Liguria di Ponente e Provenza (2006), Albenga, pp. 771-820.
  • BELTRÁN DE HEREDIA, J.; BONNET, Ch., 2007. "Nuovi dati sui battisteri di Barcellona", Convegno Internazionale: Tempi e dinamiche della cristianizzazione tra Liguria di Ponente e Provenza (2006), Albenga, pp. 723-772.
  • BELTRÁN DE HEREDIA, J.; NICOLAU, A., 1999. "Topografia dels espais de poder a l’època carolíngia. El conjunt episcopal i la residència comtal", Catalunya a l’època carolíngia. Art i cultura abans del romànic (segles IX i XI), Barcelona, pp. 100-106.
  • BELTRÁN DE HEREDIA, J.; REVILLA, E., 2009. "Metrologia i modulació dels edificis del segle VI del grup episcopal de Barcelona", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 05, MUHBA, Barcelona, pp. 171-183.
  • BONNET, Ch., BELTRÁN DE HEREDIA, J., 1999. "El conjunt episcopal de Barcino", Catalunya Romànica. Del Romà al Romànic. Història, art i cultura de la Tararconense mediterrània entre els segle IV i X, Enciclopèdia Catalana, Barcelona, pp. 179-183.
  • BONNET, Ch., BELTRÁN DE HEREDIA, J., 2000. "El primer Grupo Episcopal de Barcelona", Sedes Regiae (400-800), Barcelona, pp. 467-490.
  • BONNET, Ch., BELTRÁN DE HEREDIA, J., 2004. "Nouveau regard sur le Groupe Episcopal de Barcelone", Seminari di Archeologia Cristiana. 2003-2004. Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana. Rivista di archeologia cristiana, anno LXXX, Roma, pp. 137-158.
  • BONNET, Ch.; BELTRÁN DE HEREDIA, J., 2000. "Nuevas intervenciones arqueológicas en el Museo de Historia de la Ciudad: una iglesia de época visigótica en el grupo episcopal de Barcelona", V Reunió d’Arqueologia Cristiana Hispànica (Cartagena, 16-19 d’abril 1998), pp. 135-144.
  • BONNET, Ch.; BELTRÁN DE HEREDIA, J., 2004. "Arqueología y arquitectura de los siglos VI y VII en Barcelona: la reforma y monumentalización del grupo episcopal", V Congreso Internacional Hispania en la Antigüedad Tardía. El siglo VII en Hispania y su contexto mediterráneo, Alcalá de Henares, pp. 135-160.
  • DURAN I SANPERE, A., 1972. "Les exploracions arqueològiques entre els anys 1920 i 1959", Barcelona i la seva història. La formació d'una gran ciutat 1, Documents de Cultura, Ed. Curial, Barcelona, pp. 23-64.
  • GODOY, C., 1998. "El complejo episcopal de Barcino. Cuestiones sobre la función e identificación de los edificios", Madrider Mitteilungen 39, pp. 311-322.
  • GODOY, C.; GURT, J. M., 1998. "Un itinerario de peregrinaje para el culto martirial y veneración del agua bautismal en el complejo episcopal de Barcino", Madrider Mitteilungen 39, pp. 323-335.
  • GONZÁLEZ, R.; NICOLAU, A., 1995. "Arqueología urbana en Barcelona. Reapertura del subsuelo arqueológico de la Plaza de Sant Iu y de la calle de los Condes", Revista de Arqueología, 171, juliol, pp. 36-45.
  • GRANADOS GARCÍA, J. O., 1987. "La transformación de la Colonia Barcino. Reformas urbanas entre el siglo V y en el siglo XI", II Congreso de Arqueología Medieval II, Madrid, pp. 353-361.
  • GRANADOS GARCÍA, J. O.; MAR, R., (1993-1994). Restitución arquitectónica y volumétrica del Baptisterio paleocristiano de Barcelona, Servei d’Arqueologia de la Ciutat, Seminario de Arquitectura y Arqueología del Master de Restauración de Monumentos de Arquitectura e Ingeniería Civil, Universidad Politécnica de Barcelona, Barcelona.
  • GRANADOS GARCÍA, J.O.; RODÀ, I., 1978. "Restos de una casa romana en el patio del palacio arzobispal de Barcelona", XV Congreso Nacional de Arqueología, Lugo, pp. 983-997.
  • JÁRREGA, R., 2005. "Los contextos cerámicos tardoantiguos del Grupo Episcopal de Barcino", V Congreso Internacional Hispania en la Antigüedad Tardía. El siglo VII en Hispania y su contexto mediterráneo (2000), Alcalá de Henares, pp. 231-251.
  • MAROT, T., 1999. "La ciudad de Barcino durante los siglos V y VI: nuevas aportaciones sobre el circundante", Anejos Archivo Español de Arqueología, XX, Madrid, pp. 415-422.
  • MAYER, M.; RODÀ, I., 1998. "Visigodos y cristianos en Barcino. A propósito de la inscripción pintada del baptisterio", Acta XIII Congressus Internationalis Archeologiae Christianae (1994), Ciudad del Vaticano - Split, pp. 511-522.
  • RIU, E., 1982. "Necròpolis i sepultures medievals de Catalunya", Acta Mediaevalia, 1, Universitat de Barcelona, Barcelona.
  • VERRIÉ, F. P., 1967. "Las pinturas de la basílica paleocristiana de Barcelona. Resumen de la excavación IV-V", Excavaciones de la basílica paleocristiana de Barcelona. Actas 1ª Reunión nacional paleocristiana, Bol. Sancho el Sabio, Tomo X, Vitoria, pp. 21-36.
  • VERRIÉ, F. P., 1972. "Le baptistère de Barcelone", Actas del VIII Congreso Internacional de Arqueología Cristiana 1969, Barcelona, pp. 604-609.
  • VERRIÉ, F. P.; SOL, J.; ADROER, A. M.; PALOL, P., 1967. "Excavaciones en la basílica paleocristiana de Barcelona", Actas de I Reunión nacional de arqueología paleocristiana, Vitòria, pp. 43-82.
  • VERRIÉ, F.P., SOL, J.; ADROER, A.; RODÀ, I., 1973. "Actividades arqueológicas del Museu de Historia de la Ciudad en los últimos cinco años", XII Congreso Nacional de Arqueología (Jaén, 1971), Zaragoza, pp. 769-788.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona