Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer Pou de la Figuera 1-3-5-7

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
8
Codi d'illa:
15223
Adreces:
Carrer Pou de la Figuera 1-3-5-7
Carrer Jaume Giralt 14-16
Carrer Pou de la Figuereta 2-2bis-4-6-8-10
Carrer Metges 1
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431416,00000 | UTM Y: 4582093,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Sense rebaix del subsòl

Descripció:

L'illa objecte d'estudi es localitzava a l'extrem inferior del barri de Sant Pere. Disposava d'una forma més o menys rectangular, en adaptació a una trama viària formada per carrers sinuosos i de molt poca amplada: Pou de la Figuera; Metges, Pou de la Figuereta i Jaume Giralt.

-Pou de la Figuera, 1-Jaume Giralt, 14
Les referències documentals d'aquesta finca versen sobre dues construccions amb un origen comú, segregades i agrupades al llarg del segle XVIII. El Col·legi de Sant Sever estableix unes cases del carrer del Pou de la Figuera a favor d'Arcàngel Badia l'any 1718. Tal vegada, aquestes amenacessin ruïna, motiu pel qual Badia va sol·licitar permís per reedificar-les en dues tongades: 1719-1721 i 1726. El 1745, el cos d'edifici de la cantonada dels carrers Pou de la Figuera i Jaume Giralt va ser separada de l'estructura edilícia originària, passant a mans de Macià Cané. A principis del segle XIX la finca va ser novament unificada. L'edifici presentava dos nivells diferenciats d'alçat. Així a la zona que afronta el carrer Jaume Giralt s'observava una planta baixa, tres pisos alts i un petit terrat transitable, mentre que la façana del carrer Pou de la Figuera disposava de planta baixa i quatre pisos i una terrassa. Probablement la dissemblança dels seus frontis s'originà a partir de l'addició d'un quart pis en data indeterminada.

-Pou de la Figuera, 2
Les úniques notícies històriques de la finca versen sobre la transmissió de la propietat al llarg del primer terç del segle XIX. Per tant, es desconeix el projecte original, l'autoria i la cronologia de l'edifici.

-Pou de la Figuera, 3
Les primeres notícies de l'edifici versen sobre la seva reconstrucció durant el primer quart del segle XVIII. En efecte, Isidre Vila va sol·licitar permís per reedificar l'edifici preexistent entre els anys 1721 i 1722. La seva façana presentava sis nivells d'alçat (pb + ent + 4p) amb tres obertures en cadascun d'ells.

-Pou de la Figuereta, 4
No hi ha dades documentals que permetin reconstruir la seva història constructiva. La seva façana principal presentava cinc nivells d'alçat (pb + 4p) amb tres obertures en cadascun d'ells.

-Pou de la Figuera, 5-Pou de la Figuereta, 6
Joseph Cabanyé, aleshores propietari de la finca, va sol·licitar permís per a reedificar l'edifici preexistent entre els anys 1721 i 1722 (com a conseqüència dels estralls de la Guerra Successió). Tanmateix, la fisonomia de l'edifici va ser objecte de les obres endegades per Josep Llobet l'any 1785 (data dels esgrafiats?). La seva façana principal presentava cinc nivells d'alçat (pb + ent + 3p) amb tres obertures en cadascun d'ells.

-Pou de la Figuera, 7-Metges, 1-Pou de la Figuereta, 8-10
Són diverses les notícies documentals de la finca, encara que cap aclareix el seu origen i transformació. No obstant això, l'edifici va ser reformat en tres tongades: 1726, 1778 i 1788 (tot i que al “Quaderno de Casas reedificadas” s'apunta una reedificació l'any 1721). Es tractava d'un edifici d'habitatges format de planta baixa, dos pisos alts i terrat transitable.

-Jaume Giralt, 16-Pou de la Figuereta, 2 bis
No hi ha dades documentals que permetin reconstruir la seva història constructiva. Tanmateix, la primera inscripció al registre de la propietat data de 1917. La seva façana principal presentava tres nivells d'alçat (pb + 2p) amb tres obertures en cadascun d'ells.

Notícies històriques:

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    Carrrer dels Metges

    La comunitat de la parròquia de Sant Pere de les Puelles establí al carrer una infermeria, que posà sota el patrocini de sant Cosme i de sant Damià, en la qual erigí una capella dedicada a aquests sants patrons dels metges. Anualment se celebren en el carrer lluïdes festes en honor seu.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Bloc de pisos

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
1994
Tipus:
Documentació / Estudi històric
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Francesc Caballé / Reinald Gonzàlez - Veclus, S.L.
Motivació:
Enderroc
Promotor/propietari:
Promoció Ciutat Vella, S.A./ Barcelona
Data:
1993
Tipus:
Desmuntatge / Enderroc
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Motivació:
Enderroc
Promotor/propietari:
Promoció Ciutat Vella, S.A./ Barcelona

Documentació

Sense contingut

Aquesta Intervenció no té documentació adjunta


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona