Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Sant Pau del Camp

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
21
Codi d'illa:
6105
Adreces:
Carrer Sant Pau 87-97
Carrer Tàpies 8-24
Carrer Abat Safont 2-4
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430605,00000 | UTM Y: 4580912,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Nombre singular: Sant Pau del Camp

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica realitzada als voltants del monestir de Sant Pau del Camp, entre el carrer Sant Pau i el de les Tàpies, va consistir en la realització de diversos sondejos prospectius per tal de donar una aproximació fiable a la magnitud i característiques del jaciment, en cas que aquest existís. Els treballs van consistir en la realització de 40 sondejos de 2 x 2 m., repartits longitudinalment per la superfície que havia de ser ocupada pel nou aparcament. Els resultats d’aquests treballs van servir per constatar la presència de restes arqueològiques que es localitzaven, a la vista del resultat de la prospecció, en dues àrees individualitzades:
Àrea A: Situada a la zona més propera al carrer de Sant Pau. Corresponia a una àrea de 2000 m2, al subsòl de la qual, a uns 2- 2,5 m. de profunditat, els sondejos van permetre observar la presència de diversos enterraments que corresponien a època tardorromana, (s. IV–V d.C). Presentaven un deteriorament avançat, amb coberta de tegulae o bé de fossa simple i amb els esquelets en posició supina amb orientació nord/sud. En diversos casos es va observar que havien estat afectats per construccions o rebaixos posteriors.
Àrea B: Situada al bell mig del solar, entre el carrer de les Tàpies i el de Sant Pau. Aquest sector del jaciment es trobava localitzat al voltant d’una antiga xemeneia fabril que es conservava en el solar. A uns 2 m. de fondària es van localitzar les restes de diverses fonamentacions de murs que van fer pensar en l’existència d’una antiga vil·la romana, que es va datar entre els segles I - II i IV d.C . Tot i això, les estructures presentaven una acusada degradació, i per tant, feia difícil la seva avaluació.

Notícies històriques:

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 12/06/1980

    Carrer de les Tàpies

    El carrer, amb el mateix nom, és anterior -almenys en part- a l'any 1745. El nom li provingué de tenir, a una banda, la tàpia de l'hort de Sant Pau i, a l'altra banda, tot de tàpies d'altres finques. Inicialment, s'anomenava carrer de 'rere l'hort de Sant Pau'.

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 914

    Fundació del monestir de Sant Pau del Camp.

  • Tipus: Notícies / documents | Data: Finals del segle XVIII

    A l’illa formada pel carrer de Sant Oleguer, de les Tàpies i de Sant Pau, s’instal•len les antigues fàbriques de Riva i Garcia (coneguda popularment com a Can Xatarra).


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Necròpolis / Inhumació / Tomba

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 300 - 399 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Vil·la

Cronologia inicial:
Urbà / Roma imperi / 10 a.C. - 99 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 300 - 399 d.C.

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Conjunt històric
Data Declaració:
18-07-1879
Núm. BOE:
30-07-1879
Núm. Registre Estatal:
(R.I.) - 51 -0000025 - 00000
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
Maig - juny 1988
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Albert Bacaria/Emilia Pagés/Ferran Puig
Motivació:
Construcció d'un aparcament
Promotor/propietari:
Societat privada Municipal d' Aparcaments

Documentación

Bibliografia:

  • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2010. "La cristianización del suburbium de Barcino". Las áreas suburbanas en la ciudad histórica. Topografia, usos, función. Monografía de Arqueología Cordobesa 18, Córdoba, pp. 363-396.
  • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., "La Barcelona tardoantiga: urbanisme, societat i comerç als segles V-VII". XI Congrés d'Història de Barcelona, La ciutat en xarxa (Barcelona, 2009), Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona. [Data de consulta: 24/11/2010] http://www.bcn.cat/arxiu/arxiuhistoric/catala/activitats/congres/11congres/resums11.html
  • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2010. "Barcino, de colonia augustea a sede regia en época visigoda. Las transformaciones urbanas a la luz de las nuevas aportaciones de la arqueología". Arqueología, Patrimonio, y desarrollo urbano. Problemática y soluciones, Girona, pp. 31-49.
  • BERNI, P.; CARRERAS, C. , 2009. Les marques d’àmfores importades o d’altres àrees de la Tarraconense” Barcino I. Marques i terrisseries d’àmfores en el Pla de Barcelona. Ed. Carrera, C.&Guitart, J. IEC,ICAT, Barcelona, pp. 45-62
  • BERNI, P; CARRERAS, C., 2001. “El circuit comercial de Barcino: reflexions al voltant de les marques amfòriques”. Faventia, vol 1, núm. 23, p.103-129.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona