Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Aquesta intervenció arqueològica es va realitzar simultàniament a la Rambla i a la Via Laietana. Va consistir en el seguiment de les rases de telefònica que mesuraven entre 1 i 1,80 m. d’amplada i arribaven fins a una cota de 2,10 m. de profunditat respecte el nivell actual del carrer. En el cas de la Rambla, les rases es van realitzar a banda i banda del passeig central, obrint el carrer des del Portal de Sant Pau fins a Canaletes. En el cas de la Via Laietana, els treballs es van iniciar a l’alçada del carrer Sant Pere Més Baix.
A la zona de la Rambla, la fase cronològica més antiga que es va poder documentar corresponia a l’època medieval. Es van localitzar diversos trams de mur que formarien part de la muralla dels segles XIII-XIV. Aquests, estarien definits per carreus rectangulars, lligats amb morter de calç. En alguns trams encara conservaven restes d’arrebossat. Així, es van documentar restes de murs a la Rambla de Canaletes, davant dels núm. 136, 140 i 142 a una cota d’ entre 0,60 m. i 1 m. de profunditat respecte el nivell actual. Al número 132 de la Rambla, davant del carrer Santa Anna i del carrer Canuda, es van localitzar dos arcs amb dovelles de pedra a una profunditat de 2,45 m. i 1,70 m. respecte el nivell del carrer. Per altra banda, a la Rambla núm. 116, es va localitzar a una cota d’ 1,10 m. de profunditat les restes d’una torre de la muralla, amb un alçat conservat de 2,42 m. i un basament de 0,50 m. I per últim, a la Rambla de Santa Mònica – Plaça del Teatre, núm. 18–16, el tram de muralla es va trobar per sota de canalitzacions modernes.
Una segona fase cronològica correspondria a l’època moderna. A la plaça de Sant Josep, es va ampliar la rasa inicial i es van poder localitzar restes de murs i una roda de molí. Sembla que tot el conjunt formaria part d’una antiga foneria que es trobava localitzada al bell mig de la Rambla, i que es va enderrocar a finals del s.XVIII. I per últim, del s. XIX es va documentar a diversos espais de la Rambla una claveguera construïda amb maons i amb la coberta de volta, que presentava mides diverses depenent del tram en què es trobava. Així, presentava unes amplades entre 0,60 m. i 1 m. i unes alçades d’ entre 1 m. i 1,40 m. A la plaça del teatre també es va documentar un pou construït amb maons de 0,85 m. d’amplada.
Referent a la zona de la Via Laietana, es van localitzar diversos murs i una tomba tardorromana de tegulae parcialment trencada. Aquesta, es trobava a una cota de 2,20 m. respecte el paviment actual. Per altra banda, també es va recollir a la plaça del Duc de Medinacelli un fragment de llosa amb un escut en relleu. La pedra era calcària, porosa i presentava un gruix de 15 cm. L’escut representava la figura d’un animal, però li faltava el cap. La resta de troballes van ser canalitzacions de serveis d’època contemporània.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865
La Rambla
Passeig que separa el primer recinte emmurallat de Barcelona del Raval, i va des del Port fins a la plaça de Catalunya. S'inicia la urbanització a mitjan segle XVIII, quan era sols un camí i un torrent ocasional amb les muralles del rei Jaume a un costat i convents a l'altre.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1908-1913
Obertura de la Via Laietana
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/724
+ 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.