Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Aquesta intervenció arqueològica es va efectuar al subsòl del Passeig del Born i els entorns de l’església de Santa Maria del Mar (Placeta de Montcada i Plaça del Fossar de les Moreres). Les tasques eren la continuació de les realitzades al llarg dels mesos de gener a maig del 2001 i que es van dur a terme sota la direcció arqueològica de Marta Fàbregas i Espadaler. Les actuacions van consistir en:
- Un sondeig de 6 m. x 2 m. i 3 m. de profunditat a tocar del número 10 de la Plaça del Fossar de les Moreres (S.13).
- Un sondeig de 6,40 m. x 2,40 m. i 3 m. de profunditat davant el núm. 5 de la Placeta de Montcada. (S.14)
- Cinc sondeigs de 2 m. x 2 m. i 1,5 m. de profunditat al llarg de la calçada del Passeig del Born (S.15, 16, 17, 18 i 19).
- Un sondeig de 3 m. x 2,10 m. i 80 cm de profunditat al centre de la Plaça del Fossar de les Moreres, allà on actualment es troba el pebeter (S.20)
- Una rasa de connexió entre el sondeig del Fossar de les Moreres i el de la Placeta de Montcada (R.21) i una segona rasa des de la confluència del Passeig del Born amb el carrer Flassaders fins al número 36 del carrer del Rec, que era la continuació de la realitzada per l’arqueòloga M. Fàbregas al llarg del Passeig del Born (R.22)
Aquests treballs van permetre documentar una seqüència d’utilització d’alguns espais de l’actual barri de la Ribera al llarg de la història. Les evidències més antigues van correspondre a una necròpolis tardorromana que s’estenia des del lloc que avui ocupa Santa Maria del Mar fins al mercat del Born.
Es van localitzar un total de 24 enterraments amb una distribució molt variable. Pel que fa a la tipologia de les tombes es van documentar tres models: enterraments en fossa simple, enterraments en caixa de fusta i per últim enterraments infantils en àmfora. El material arqueològic associat a aquests estrats va ser molt poc i estava format majoritàriament per fragments de ceràmica comuna romana força rodats, ceràmica africana de cuina i fragments d’àmfora de procedència africana i tarraconense. El següent període cronològic corresponia a l’època altmedieval. Es tractava de quatre enterraments documentats a la Placeta de Montcada, dels quals, només un tenia fossa. Les restes ceràmiques associades corresponien majoritàriament a olles de cos globular i perfil en s. També es va trobar algun fragment de ceràmica espatulada dels segles IX-X. Aquestes inhumacions es trobarien vinculades, per la cronologia i la seva situació, a l’espai de sagrera de Santa Maria del Mar, ja documentada al segle X. Per últim, el període cronològic més modern del qual se’n va tenir constància seria una data molt concreta, el 1714. Al Fossar de les Moreres s’hi va poder excavar una petita part de la gran fossa on van ser inhumades les víctimes del setge de la ciutat de Barcelona per les tropes de Felip V. La disposició en que es van trobar les restes antropològiques van confirmar el fet que els cadàvers van ser abocats. Per tal de fer una aproximació al número d’individus inhumats es va decidir comptabilitzar les diàfisis, epífisis proximals - caps de fèmur- i epífisis distals – còndils – drets i esquerres. El número més elevat va correspondre a epífisis distals esquerres, donant 13 com a N.M.I en una superfície de 4 metres cúbics. Del mateix moment de colmatació de les fosses es va documentar gran quantitat de ceràmica.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865
Passeig del Born
Pren el nom actual de bornar, o sigui tornejar, lloc on es duien a terme els tornejos. Tingué una especial significació en la vida barcelonina dels segles XIII al XVII per tal com s'hi celebraven, a més dels tornejos, justes, festes populars, processons, etc.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865
Carrer del Fossar de les Moreres
Antic cementiri parroquial de Santa Maria del Mar, on foren enterrats molts morts del setge de 1714.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865
Carrer dels Sombrerers
En el segle XVIII s'hi van instal·lar els síndics del Gremi dels Capellers, les ordenances del qual daten de 1545. L'any 1658 el gremi es diu 'dels barreters', com consta en el nomenament del síndic dels barreters de la ciutat. El nom de sombrerers devia adoptar-se cap a final del segle XVII.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/687
+ 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.