Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Aquesta intervenció es va realitzar en el solar que fa cantonada entre el carrer de Mirallers núm. 1 i el de Vigatans- la Carassa núm.2. L’antic immoble que ocupava el solar corresponia a una construcció baix- medieval que va ser enrunat l’any 1983. Els treballs van consistir en l’obertura de tres cales disposades en diagonal travessant d’est a oest l’espai central del solar, amb la finalitat de constatar les possibilitats arqueològiques del subsòl. A partir d’aquestes cales es va establir la següent cronologia:
Fase 1: d’època romana a la baixa edat mitjana. D’aquesta primera fase només es van documentar diversos nivells estratigràfics centrats en la cala 3. En concret, es va localitzar uns nivells amb restes materials d’època baix-imperial i dèpoca tardoromana.
Fase 2: s. XIII – XV. Dins d’aquesta segona fase, es van ubicar diversos murs i una pilastra d’arcada que formarien part d’un casal gòtic, típic del tipus d’edificacions barcelonines de l’època, exemplificades en molts immobles del barri de la Ribera.
ase 3: s. XV - XIX . Aquesta tercera fase mostrava les transformacions en l’edifici gòtic, que es van vincular a una progressiva dissolució del model de casal “noble” medieval per passar a ser una “casa de veïns”, destinant els baixos a noves funcions. Això es va poder constatar en diversos aspectes: l’aixecament de nous murs que tapiaven les arcades dels baixos de l’anterior edifici, modificacions en el nivell de cota del paviment, i també amb l’aparició d’un nivell d’abocament de terres amb abundants panots d’arrebossat amb pintura vermella.
Fase 4: s. XIX -1983. Per últim, en la fase final d’aquest conjunt es van localitzar en les cales 2 i 3 residus que es van relacionar amb l’activitat d’un taller botoner de finals del s. XIX .
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865
Carrer de la Carassa
Per la carota que hi havia encastada en una llinda de la casa que fa cantonada amb el carrer dels Mirallers. Segons Roca i Comas (1922) hi ha motius per creure que el nom correspon al d'una antiga família catalana.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865
Carrer de Mirallers
Establerts antigament al carrer els fabricants de miralls. Hi ha constància que l'any 1492 ja era conegut amb aquest nom. Hi va néixer Pi i Margall.
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/633
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona