Carta Arqueològica de Barcelona

Intervention: Passeig Isabel II

 

Geographical location

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
18179
Adreces:
Passeig Isabel II
Pla Palau
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431715,00000 | UTM Y: 4581535,00000

Description, images and historical notes

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica comportà l’obertura de 12 sondejos situats a la Plaça de Pla de Palau i al Passeig d'Isabel II, que, si bé havien d’amidar 2 m. x 4 m., alguns d’ells foren ampliats en funció dels resultats obtinguts.
En primer lloc cal mencionar que 7 dels sondejos donaren resultats positius pel que fa a la presència de restes arquitectòniques. Aquests sondejos foren el 1800, 2000, 2100, 2200, 1300, 1200 i 3000.
El sondeig 3000 presentà diferents estructures, entre elles els possibles fonaments de l’edifici del General o casa de la Llotja. Aquesta hipòtesi ha d’agafar-se amb molta precaució, degut a que les dimensions reduïdes del sondeig i el fet que els fonaments es trobessin tallats per un col•lector modern, impedien identificar la planta de l’edifici al qual pertanyien. L’estrat 3005, amb una cronologia de segle XV es lliura a aquesta estructura i sembla correspondre al moment de construcció.
Les altres estructures documentades en aquest sondeig corresponien a un pou de planta circular seccionat per una canalització moderna. El pou es pogué datar estratigràficament amb posterioritat al segle XV.
Pel que fa als sondejos 1800 i 2000, es documentaren murs prou importants pel que fa a amplada i alçada, com per pensar que formaven part d’alguna edificació amb certa entitat. El mur UE 1805 presentava una alçada conservada de 3 m. i el UE 1804 una amplada de 1,25 m. El material ceràmic relacionat amb aquestes estructures situaren la seva amortització al segle XVIII. Aquesta amortització concordava amb la remodelació que es fa al Pla de Palau i amb la construcció del nou edifici de la Llotja l’any 1772. En aquest sentit aquesta estructura podria correspondre a dipòsits destinats a emmagatzemar mercaderies que passarien per la llotja.
Els sondejos 2100, 2200 i 1300 permeteren documentar una sèrie de murs i clavegueres que es pogueren ubicar cronològicament entre els segles XVII i XVIII.

Notícies històriques:

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 1352-1362

    Es comença a construir la Llotja de mar.

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 1382-1392

    Es reinicien les obres i es van finalitzar.

  • Tipus: Notícies / documents | Data: s. XVIII

    S’utilitzarà com a magatzem de gra, degut a l’incendi del Porxo del Forment, on s’emmagatzemava el gra, situat a la Plaça Palau.

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 1771

    La Llotja, que feia funcions de caserna militar, fou lliurada a la Junta Particular de Comerç de Barcelona (hereva del Consolat de Mar), que decidí la seva immediata reconstrucció.

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    Pla de Palau

    El pla s'origina en un eixamplament de la platja vers els antics illots de Maians i del Puig de les Falzies. Inicialment era un punt de mercat entre importadors i revenedors, cosa que mogué el Consell de la Ciutat a construir-hi el 'porxo del forment' l'any 1389, que a mitjan segle XV fou adob alt d'una Hala dels Draps, per a dipòsit. Al mateix pla la Generalitat hi féu un edifici per a cobrament d'impostos, i el 1380 s'hi edificà la Llotja, ampliada més tard, i un local per als canvistes. El pla esdevingué des del segle XVIII un centre polític ciutadà amb la conversió de l'antiga Hala dels Draps en Palau dels Lloctinents (1668) i després en Palau Reial, destruït per un incendi l'any 1875.


Chronology and typology of the findings

Patrimoni Immoble / Bens Immobles aïllats / Mur

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Comercial / Llotja

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1836 d.C.

Technical and legal

Estat de conservació:

Estat:
Dolent

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
13 d'agost - 13 de setembre del 2001
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Francesc Antequera Devesa - Còdex
Motivació:
Sondejos
Promotor/propietari:
SABA

Documentation

Documentation:

Llicència de Creative CommonsThis work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.

Creative Commons License
Carta Arqueològica is a product made by the Servei d'Arqueologia of Institut de Cultura de Barcelona To get further information, you can contact the docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona