Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Capella d'en Marcús

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
15219
Adreces:
Placeta Marcús
Carrer Carders
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431438,00000 | UTM Y: 4581910,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Capella d'en Marcús

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció a la Capella d’en Marcús tenia com objectiu la restauració de la façana, la teulada i la cripta. Pel que feia a les dues primeres parts, es tractava d’eliminar l’encintat decoratiu que deslluïa en les façanes romàniques, i reparar la teulada i el porxo que hi ha sobre la porta principal. A la cripta calia llevar la pintura que estava en molt mal estat, arreglar o renovar la pavimentació, i si calia, repicar les parets per tal d’arrebossar-les de nou. Amb l’actuació es va poder determinar varis aspectes del procés de construcció de la capella. En primer lloc, la capella tenia l’aspecte que se li va donar en l’època de l’arquitecte Florensa (1957), exceptuant segurament l’actual pavimentació del pis. La cripta possiblement va ser arreglada i pintada de nou. Amb el repicat i la neteja i examen del parament, es va poder determinar que la capella havia tingut sempre l’absis pla i que l’edifici veí, en el seu moment, simplement se li va adossar i no el va tallar. A més a més, la cripta va ser construïda com un edifici dins un altre, per la qual cosa es va destruir el paviment original de la capella i es van recalçar les parets mestres. Això es va fer amb totxanes quadrades i rectangulars lligades amb morter i ciment ràpid. També es va considerar que la cúpula de la sala més gran era una reparació posterior deguda, segurament, pels varis incendis que va sofrir l’edifici en la seva història recent. Donades les grans dimensions de la cripta, en proporció a la capella (aquella retalla el fonament de la paret mestre de la capella i entra dins del subsòl de l’edifici veí), i la presència d’un suposat reliquiari, es va considerar que en algun moment es van practicar activitats de culte. Per últim, tal i com ja es va indicar en la intervenció anterior, el paviment aïllant a base de resines, que va suposar la elevació del pis de la cripta, es va produir a inicis del segle XIX.

Notícies històriques:

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    Carrer dels Carders

    Inicialment via romana, més tard camí d'accés a la ciutat vora el qual l'any 1023 s'hi edificà una església dedicada a sant Cugat. Més endavant, convertida en carrer, s'hi instal·laren els fabricants de cordes per treballar la llana, dels quals el carrer prengué el nom.

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    Placeta de Marcús

    Bernat Marcús (Barcelona segle XII). Burgès barceloní. Intervingué en l'alta política del país. El 1166 féu donació de terres i cabals per bastir un hospital i aixecar una capella a la Mare de Déu de la Guia, al lloc on hi ha la plaça del seu nom.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Capella

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 1150 - 1285 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Restaurat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
Gener - febrer 1996
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Albert Martín i Menéndez
Motivació:
Projecte de restauració de la capella
Promotor/propietari:
SEUR / Agència Urbana del Paisatge

Documentació

Sense contingut

Aquesta Intervenció no té documentació adjunta


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona