Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida
La segona intervenció realitzada a la plaça Joaquim Xirau tenia com objectiu el control del rebaix necessari per a l’obra i l'excavació de les restes arqueològiques localitzades. El control es va iniciar quan s'havien tret els primers tres metres. En una primera fase, es va procedir al control i excavació de la zona subterrània del Frontó Colom, per després rebaixar i excavar la zona central del solar i practicar l'obertura de diverses rases a la zona de la plaça del Teatre, per tal de desviar els serveis afectats per l’entrada del nou aparcament. En una segona fase, es va procedir a excavar la rampa d’accés al pàrquing subterrani. Els resultats arqueològics de la intervenció van ser positius podent-se establir tres fases cronològiques:
Fase romana.
En la fase més antiga d'època romana es documenta la presència d'un centre productiu (vil·la) situat a prop de la línia de costa datat al voltant del segle I dC. Les estructures relacionades amb aquest centre van ser les restes d’una sitja, un dipòsit amb opus signinum i diversos murs. En un moment posterior, es va construir un monument funerari que contenia un enterrament d’incineració i el seu aixovar. Ambdues estructures (vil·la i mausoleu) van estar en ús fins a principis de la segona meitat del segle II dC. També cal destacar l’aparició d’un ara reaprofitada com parament d’un dels murs documentats.
Amortitzant d’aquestes estructures, es va localitzar un nivell d’argiles i llims d’aportació natural amb presència de ceràmiques de finals del segle II i III dC. fins el segle IV dC.
Fase medieval.
L'època medieval es troba representada per un pou amortitzat al segle XV i per la presència de nivells d’aportacions formats per graves i còdols (amb material ceràmic del tipus verd i manganès) situats a la zona central de la plaça.
Les restes més interessants documentades van ser localització d'un tram important de la muralla medieval, tradicionalment anomenada de “Jaume I”. Aquest es troba pròxim al portal d’Escudellers, antigament anomenat Trentaclaus o dels Ollers. Els materials associats a l'estructura defensiva daten del segle XIII i XIV, reafirmant-se així la d'hipòtesis de l'antiguitat de la muralla.
Fase moderna.
Per últim, es va poder documentar una tercera fase cronològica situada cap el segle XVIII. Aquesta estava representada per nivells d’enderroc i destrucció de la muralla i moviments de remoció de terres.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/574
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona