Situació geogràfica
- Context:
- Zona urbana
- Districte:
- Ciutat Vella
- Codi de parcel·la:
- 13
- Codi d'illa:
- 6112
- Adreces:
- Carrer Sant Pau 92
- Carrer Riereta
- Carrer Santa Elena
- Coordenades UTM fus 31N ED50:
- UTM X: 430523,00000 | UTM Y: 4580957,00000
Descripció, imatges i notes històriques
Nom singular: Caserna de Sant Pau del Camp
Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Descripció:
La intervenció arqueològica efectuada al núm. 92 del carrer Sant Pau vingué motivada per la construcció d’una nova caserna de la Guàrdia Civil, la qual suposava l’enderroc de l’edifici que hi havia construït i el rebaix del subsòl. El rebaix a la zona central del solar va deixar al descobert testimonis d’enterraments romans en tombes de tegulae. Això va comportar la paralització de les obres per part del Servei d’Arqueologia del MHCB i es va procedir a realitzar una prospecció del solar per tal d’establir les zones arqueològiques i projectar l’excavació arqueològica pròpiament dita. El treball comportava amb la realització de diferents cales de sondeig per tal de delimitar l’àrea funerària romana i a la vegada localitzar les restes d’un possible jaciment prehistòric. En total es van practicar unes 14 cales que mesuraven 1,5 x 1,5 m. a excepció d’una (cala 10) que es va rebaixar una àrea de 3 x 3 m. Tres d’elles es van obrir a la façana del carrer de la Riereta; cinc més a la façana del carrer de Santa Elena i sis en l’àrea central. Els resultats van ser positius tan pel que fa referència a la delimitació de la necròpolis romana (uns 100 m² en els quals es van localitzar unes 34 tombes d'inhumació) com a la localització del jaciment prehistòric (que ocupava uns 900 m², situant-se aquest a la meitat nord-est del solar) el qual proporcionaria restes tant de l'edat del bronze com del Neolític. Aquesta intervenció va donar peu a una excavació en extensió a posteriori.
Notícies històriques:
-
Tipus:
Toponímia / nomenclàtor
| Data:
01/01/1865
Carrer de la Riereta
El carrer era antigament una torrentera.
-
Tipus:
Notícies / documents
| Data:
1839
Fàbrica Muntadas 'La España Industrial'
La família Muntadas crea la societat “Pablo Muntadas y Hermanos” i agrupa aquests establiments en una nova seu a les immediacions dels carrers Santa Elena i Riereta, sota la direcció de l’arquitecte Joan Vilà i Geliu.
cronologia i tipologia de les troballes
Patrimoni Immoble / Estratigrafia
- Cronologia inicial:
- Preurbà / Prehistòria / Bronze / Antic. 2100 - 1500 a.C.
- Cronologia final:
- Preurbà / Prehistòria / Bronze / Mig. 1500 - 1100 a.C.
Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Necròpolis / Inhumació / Tomba
- Cronologia inicial:
- Urbà / Roma imperi / 200 - 299 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Antiguitat tardana / 300 - 715 d.C.
Patrimoni Immoble / Estratigrafia
- Cronologia inicial:
- Preurbà / Prehistòria / Neolític / Antic 5500 - 4000 a.C.
- Cronologia final:
- Preurbà / Prehistòria / Neolític / Mig. 4000 - 3300/3200 a.C.
Informació tècnica i legal
Estat de conservació:
- Estat:
- Bo
Protecció:
Proteccions existents:
- Protecció Fisica:
- Protecció Física
Proteccions legals:
Protecció Generalitat de Catalunya:
- Categoria:
- Protecció Legal
- Classificació:
- Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
- Nivell de protecció:
- Protecció Legal
- Data aprovació:
- Clases
Actuacions:
- Data:
- Maig 1990
- Tipus:
- Excavació
- Tipus admin..:
- Preventiva
- Director / Autor:
- Mònica Blasco i Arasanz
- Motivació:
- Construcció de la nova caserna de la Guàrdia Civil
- Promotor/propietari:
- Direcció General de la Guàrdia Civil
Documentació
Bibliografia:
- ALBIZURI, S.; NADAL, J., 1993. "Resultats de l’estudi arqueozoològic del jaciment Caserna de Sant Pau (Barcelona)", Pyrenae: revista de prehistòria i antiguitat de la Mediterrània Occidental, 24, Institut d’Arqueologia i Prehistòria, Barcelona, pp. 79-85.
- ANFRUNS, ,J; OMS, J.I.; PÉREZ-PÉREZ, A. , 1996 “La dentición de la población neolítica de Catalunya: caracteres métricos y su significación evolutiva” . I Congres del Neolític a la Península Ibèrica. Rubricatum, Revista del Museu de Gavà, 1, Vol.2. p. 571-579.
- ANFRUNS, J.; MAJÓ, T.; OMS, J. I., 1991. "Estudio preliminar de los restos humanos neolíticos procedentes del yacimiento de la calle Sant Pau (Barcelona)", Nuevas Perspectivas en Antropología, Granada, pp. 43-51.
- BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2010. "La cristianización del suburbium de Barcino". Las áreas suburbanas en la ciudad histórica. Topografia, usos, función. Monografía de Arqueología Cordobesa 18, Córdoba, pp. 363-396.
- BOFILL, M.; CLOP. X.; MOLIST, M., 2008. "Utillatge macrolític en els nivells neolítics de l’assentament de la caserna de Sant Pau", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 04, MHCB, Barcelona, pp. 48-56.
- BORRELL TENA, F., 2008. "La indústria lítica tallada del jaciment neolític de la caserna de Sant Pau", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 04, MHCB, Barcelona, pp. 36-45.
- BORRELL, F.; BOSCH, J., 2012."Las minas de variscita de Gavà (Barcelona) y las redes de circulación en el Neolítico”, Congrés Internacional Xarxes al Neolític. Circulació i intercanvi de matèries, productes i idees a la Mediterrània occidental (VII-III mi•lenni aC). Rubricatum. Revista del Museu de Gavà, 5, pp.315-322 Institut Municipal de Gestió del Patrimoni Cultural i Natural, Ajuntament de Gavà.
- COLOMINAS, L.; LLADÓ, E.; SAÑA, M.; TORNERO, C., 2008. "La gestió dels recursos animals durant les ocupacions de l’assentament de la caserna de Sant Pau", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 04, MHCB, Barcelona, pp. 57-63.
- ESTEBARANZ, F. et alii., 2008. "Anàlisi antropològica de les restes neolítiques de la caserna de Sant Pau (biometria, dentició, ADNA i microestriació dentària)", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 04, MHCB, Barcelona, pp. 76-87
- ESTRADA, A.; NADAL, J., 2008. "Estudi de les restes malacofaunístiques del jaciment de la caserna de Sant Pau (nivells neolítics)", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 04, MHCB, Barcelona, pp. 64-69.
- GIBAJA BAO, J. F., 2008. "La funció de l’utillatge lític tallat documentat al jaciment neolític de la caserna de Sant Pau", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 04, MHCB, Barcelona, pp. 46-47.
- GÓMEZ, A.; GUERRERO, E.; CLOP, X.; BOSCH, J. MOLIST, M., 2008. "Estudi de la ceràmica neolítica del jaciment de la caserna de Sant Pau", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 04, MHCB, Barcelona, pp. 25-35.
- GRANADOS GARCÍA, J.O.; PUIG, F.; FARRÉ, R., 1993. "La intervenció arqueològica a Sant Pau del Camp: un nou jaciment prehistòric al Pla de Barcelona", Tribuna d’Arqueologia (1991-1992), Generalitat de Catalunya, Barcelona, pp. 27-38.
- LAORDEN, V. de; PRADA, J. L.; MONSEÑÉ, F. J. M.; SERRA, J., 1993. "L’estudi geològic del solar de la Caserna de Sant Pau", Tribuna d’Arqueologia 1991-1992, Generalitat de Catalunya, Barcelona, pp. 33-35.
- MOLIST, M. , 2005."Emmagatzematge i consum dels aliments”, Història Agrària dels Països Catalans, (coord. E. Guitart),Volum 1 (coord. J. Guitart), pp. 165-178. Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Universitats dels Països Catalans. Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona,
- MOLIST, M., 2009. "Prehistòria del pla de Barcelona", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 05, MuHBa, Barcelona, pp.217-230
- MOLIST, M., 2006, "El jaciment de Sant Pau del Camp" , Quaderns d'Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 02, MHCB, Barcelona, pp. 180 - 181.
- MOLIST, M. , 2005. "El marc històric del desenvolupament de les primeres societats agrícoles”, Història Agrària dels Països Catalans, (dtor E. Guitart),Volum 1 (coord. J. Guitart), pp. 115-132. Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Universitats dels Països Catalans. Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona,
- MOLIST, M. et alii , 2012. "La caserna de Sant Pau del Camp (Barcelona): Una aproximació als models de circulació de productes e idees en un context funerari postcardial”, Congrés Internacional Xarxes al Neolític. Circulació i intercanvi de matèries, productes i idees a la Mediterrània occidental (VII-III mi•lenni aC). Rubricatum. Revista del Museu de Gavà, 5, pp.449-458, Institut Municipal de Gestió del Patrimoni Cultural i Natural, Ajuntament de Gavà.
- MOLIST, M.; VICENTE, O.; FARRÉ, R., 2008. "El jaciment de la caserna de Sant Pau del Camp: aproximació a la caracterització d’un assentament del neolític antic", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 04, MHCB, Barcelona, pp. 13-24.
- MORALES, J.I; OMS, F.X. , 2012."Las últimas evidencias mesolíticas del Ne Peninsular y el vacío Pre-Neolítico”, Congrés Internacional Xarxes al Neolític. Circulació i intercanvi de matèries, productes i idees a la Mediterrània occidental (VII-III mi•lenni aC). Rubricatum. Revista del Museu de Gavà, 5, pp.35-41. Institut Municipal de Gestió del Patrimoni Cultural i Natural, Ajuntament de Gavà.
- SANPERE I MIQUEL, S., 1890. Topografia antigua de Barcelona. La rodalia de Corbera. Barcelona.
- VIGUÉ, J. , 1974. El monestir romànic de Sant Pau del Camp. Artestudi Edicions, Barcelona
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/559