Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida
Amb motiu de les obres de condicionament dels locals de la planta baixa del Palau de la Generalitat com arxiu, en una primera campanya arqueològica es deixaren una sèrie d’estructures d’època medieval al descobert.
En la present intervenció es procedí a l’obertura d’una cala de 3 x 4 m. situada a tocar del mur de façana del carrer del Bisbe, aproximadament a la meitat de la sala, i aprofitant l’espai que quedava entre dos murs medievals.
En el decurs de l’excavació únicament es localitzà un estrat romà, producte de destrucció, segurament provocada pels assentaments medievals. Es conservava part d’un clot excavat al sediment natural, on hi aniria un dolium, que pertanyeria a una vivenda que formaria part d’una insula delimitada pel decumanus major - carrer del Bisbe -, per un cardo menor (carrer Sant Sever), pel forum i per un decumanus menor que no ha perviscut en el traçat urbà actual.
Aparegueren, d’altra banda, alguns murs medievals de poca entitat pertanyents a les cases dels canonges, que foren comprades per la Diputació del General per dur a terme l’ampliació del palau gòtic.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1400
Es basteix el Palau destinat a ser seu de la Generalitat de Catalunya.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1428
S’inicia una política de compra de cases que llindaven amb l’edifici original de la institució per tal d’ampliar-lo.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 12/06/1980
Plaça Sant Jaume
La seva forma actual data de 1841. Antigament era la petita cruïlla que formava la intersecció dels dos eixos viaris que travessaven la ciutat de nord a sud i d'est a oest: Llibreteria-Escrivanies-Call i Bisbe-Ciutat-Regomir. Ja existia l'any 1261, quan hi donava al davant l'església de Sant Jaume, establerta el 1057. Al segle XIV s'hi afegí un porxo en el qual s'ajuntaven els consellers de la ciutat quan havien d'assistir corporativament a un acte públic. L'any 1598 es va resoldre engrandir el Palau de la Generalitat fins a la placeta que donava al porxo de l'església. L'any 1823 acordà l'Ajuntament enderrocar l'església i altres edificis annexos per formar una gran plaça, l'actual, que s'obrí el 1840 amb el nom de plaça de la Constitució.
Este obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/550
+ 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.