Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer Font de Sant Miquel

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
3
Codi d'illa:
13171
Adreces:
Carrer Font de Sant Miquel
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431244,00000 | UTM Y: 4581508,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida

Descripció:

La intervenció duta a terme al carrer Font de Sant Miquel vingué motivada per la intenció d’instal·lar una galeria de servei que creués perpendicularment el carrer, just per sota de l’arc elevat que el travessa, i que posés en comunicació els soterranis dels edificis vell i nou de l’Ajuntament de Barcelona. La cala, rectangular, amidava 3,80 per 5,80 m. de longitud.
Arran de la intervenció arqueològica foren trobades una sèrie d’estructures de diverses cronologies:
Època romana. A l’angle nord-oest de la cala s’hi va trobar part d’un mur romà construït amb pedra sorrenca, terra i morter de calç. Aquesta paret conservava adossades les restes d'un paviment d’opus signinum. Totes dues estructures amortitzaven i es superposaven a altres dues que funcionaven d’igual forma en un moment anterior. Se suposà que aquestes estructures van constituir el mur de façana que donaria a un carrer o espai obert.
D’altra banda, es documentà al cantó sud-est de la cala un angle format per altres dos murs romans que descansaven directament damunt el torturà i que delimitaven algun tipus d’estança o d’espai tancat. Un dels murs comptava amb dues pedres planes, alineades sobre el terra i de forma quadrangular, que feren suposar que pogués tractar-se d’un pas per a la circulació i, per tant, on possiblement hi hagués una porta que donaria accés a estances diferents.
En tercer lloc, al mig del tall oest de la cala s’hi trobà un gran carreu encoixinat, treballat en pedra sorrenca, de 90 cm. d’alt i col·locat verticalment a sobre d’una peanya quadrangular de 43 cm. d’alçada. Es desconeix si aquesta estructura formava part d’algun mur construït amb tècnica d'opus africanum o si es tractava d’un pilar central aïllat.
D’altra banda, la intervenció posà al descobert dues sitges. La primera conservava només el fons i aportà materials poc rellevants, destacant l’àmfora africana i un fragment de terra sigil·lada africana D. La segona sitja estava millor conservada: de planta circular, feia 1,88 m. de diàmetre i 1,53 m. de fondària. A l’interior van ser recuperades restes de d’un mínim de dos individus adults –potser tres- col·locades sense cap mena de predisposició i ni cap mena d’element que ens indiqués el fet diferencial d’un enterrament. Aquesta estructura lliurà uns materials datables dels segles VI i VII dC.
Època moderna. D’aquest moment s’exhumaren restes muràries de soterranis i fonaments corresponents a instal·lacions industrials que ocuparen el lloc abans de la remodelació del segle XIX efectuada a l’Ajuntament de Barcelona. Aquestes estructures destruïren els nivells medievals i afectaren substancialment els d’època romana.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Bens Immobles aïllats / Mur

Cronologia inicial:
Urbà / Roma imperi / 10 a.C. - 99 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 300 - 399 d.C.

Patrimoni Immoble / Bens Immobles aïllats / Paviment

Cronologia inicial:
Urbà / Roma imperi / 10 a.C. - 99 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 300 - 399 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Agrícola / Sitja

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Aïllat / Inhumació / Fossa

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Taller

Cronologia inicial:
Desconeguda
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell B
Data aprovació:
Clases
Comentari:
Conjunt especial del sector de les muralles romanes.

Actuacions:

Data:
18 de juny -1 de juliol del 1997
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Esther Albiol López
Motivació:
Galeria de servei
Promotor/propietari:
Fomento de Construcciones y Contratas / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., "La Barcelona tardoantiga: urbanisme, societat i comerç als segles V-VII". XI Congrés d'Història de Barcelona, La ciutat en xarxa (Barcelona, 2009), Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona. [Data de consulta: 24/11/2010] http://www.bcn.cat/arxiu/arxiuhistoric/catala/activitats/congres/11congres/resums11.html
  • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2010. "Barcino, de colonia augustea a sede regia en época visigoda. Las transformaciones urbanas a la luz de las nuevas aportaciones de la arqueología". Arqueología, Patrimonio, y desarrollo urbano. Problemática y soluciones, Girona, pp. 31-49.
  • GRANADOS, O.; RIERA, S.; MIRÓ, C.; PUIG, F., 1995.Guia de la Barcelona romana i alt-medieval. ICUB. Ajuntament de Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona