Carta Arqueològica de Barcelona

Intervention: Carrer Avinyó 16-28 bis

 

Geographical location

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Carrer Avinyó 16-28 bis
Carrer Lleona 13
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431157,00000 | UTM Y: 4581433,00000

Description, images and historical notes

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica realitzada als carrers Avinyó i Lleona, consistent en el seguiment de l’obertura d’una rasa per a documentar la possible presència de restes arqueològiques, va concloure amb resultats positius.
La rasa realitzada feia 90 m. de llarg, amb una amplada aproximada de 40 cm. i una profunditat de 80 cm.
El control de les obres va permetre documentar, entre els núm. 1 i 3 de la Baixada de Sant Miquel, un tram del llenç de la muralla romana d'època tardana. Es tracta d’un tram on es podia observar amb claredat una sèrie de carreus de mides similars (50 x 40 cm.), quadrangulars, ben escairats i de característiques similars. Amb una tècnica constructiva diferent, l'opus caementicium, es construí el massís interior de l'estructura.
Aquest tram de muralla es trobava fragmentat a la banda est de la rasa pel pas d’una tubular per a canalitzar un servei d’electricitat, la qual cosa va permetre al personal de l’obra fer passar per aquest espai la futura tubular projectada per a aquesta intervenció.
Pel que fa a la cronologia del tram del llenç de muralla documentat, es podria tractar de part de la construcció que envoltava la ciutat en època tardorromana.

Notícies històriques:

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 12/06/1980

    Carrer de la Lleona

    En el carrer -es diu- vivia al segle XV, l'encarregat d'alimentar els lleons del que fou parc zoològic situat a l'antic 'Hort de la Reina' (jardí del Palau Reial Menor), un dels primers jardins botànics i parcs zoològics del món. De lleons, en particular, se sap que n'hi havia des del regnat d'Alfons III.


Chronology and typology of the findings

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Muralla

Cronologia inicial:
Urbà / Roma imperi / 200 - 299 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / 1000 - 1150 d.C.

Technical and legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Declarat BCIN / BIC
Classificació:
Monument històric
Data Declaració:
03-06-1941
Núm. BOE:
04-06-1931
Núm. Registre Estatal:
(R.I.) - 51 - 0000417 - 00000
Comentari:
Muralles romanes.
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell A
Data aprovació:
Clases
Comentari:
Conjunt de la muralla romana.

Actuacions:

Data:
14 de març - 25 d’abril de 2007
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Miriam Esqué Ballesta - Atics SL
Motivació:
Rasa electricitat
Promotor/propietari:
FECSA-ENDESA / Ajuntament de Barcelona

Documentation

Documentation:

Llicència de Creative CommonsThis work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License

Bibliography:

  • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., "La Barcelona tardoantiga: urbanisme, societat i comerç als segles V-VII". XI Congrés d'Història de Barcelona, La ciutat en xarxa (Barcelona, 2009), Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona. [Data de consulta: 24/11/2010] http://www.bcn.cat/arxiu/arxiuhistoric/catala/activitats/congres/11congres/resums11.html
  • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2010. "Barcino, de colonia augustea a sede regia en época visigoda. Las transformaciones urbanas a la luz de las nuevas aportaciones de la arqueología". Arqueología, Patrimonio, y desarrollo urbano. Problemática y soluciones, Girona, pp. 31-49.
  • PUIG VERDAGUER, F., "Barcino: continuïtats i discontinuïtats morfològiques. El procés urbanístic de la colònia entre la seva fundació i l'antiguitat tardana", XI Congrés d'Història de Barcelona. La ciutat en xarxa (Barcelona, 2009), Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona. [Data de consulta: 24/11/2010] http://www.bcn.cat/arxiu/arxiuhistoric/catala/activitats/congres/11congres/resums11.html
  • PUIG VERDAGUER, F.; RODÀ, I., 2010. Les muralles de Barcino. Noves aportacions al coneixement de l'evolució dels seus sistemes de fortificació, Institut de Cultura - MUHBA, Barcelona.
  • PUIG VERDAGUER, F.; RODÀ, I., 2010. Las murallas de Barcino. Nuevas aportaciones al conocimiento de la evolución de sus sistemas de fortificación, Institut de Cultura - MUHBA, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.

Creative Commons License
Carta Arqueològica is a product made by the Servei d'Arqueologia of Institut de Cultura de Barcelona To get further information, you can contact the docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona