Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Carrer Méndez Núñez 1-5, 2

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Carrer Méndez Núñez 1-5, 2
Carrer Sant Pere Més Alt 65-67
Plaça Sant Pere 15-16
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431314,00000 | UTM Y: 4582314,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica es basà en el control de cinc rases. S’anomenà rasa 100 la ubicada al Carrer Méndez Núñez núm. 1-5, 2; la rasa 200 fou la tubular del Carrer Méndez Núñez, que travessava el carrer; la rasa 300 fou la situada al Carrer Méndez Núñez núm. 2, fins al Carrer Sant Pere Més Alt; la rasa 400 és la situada al Carrer Sant Pere Més Alt núm. 65-67, fins la Plaça de Sant Pere. La rasa 500 fou la situada a la Plaça de Sant Pere núm. 15-16, davant l’entrada principal del Monestir de Sant Pere de les Puel·les, fins a l’ET de FECSA a la mateixa Plaça de Sant Pere.
En el cas de les rases 100 i 300, tingueren una amplada d’aproximadament de 40 cm., la rasa 200 tingué una amplada 100 cm., mentre que en les rases 400 i 500 tingueren una amplada variable entre 60-65 cm.
En totes les rases la fondària va oscil·lar, entre 70 i 100 cm. depenent de la troballa o no, de serveis i canalitzacions actuals.
La intervenció arqueològica preventiva va permetre evidenciar la presència de restes estructurals i d’inhumacions aproximadament a una profunditat d’entre 30 i 60 cm. per sota del nivell de circulació actual.
Concretament, es va localitzar una estructura a la rasa 200 i tres a la rasa 300. Mentre que a la rasa 500 s’exhumaren restes humanes i part d’una inhumació “in situ”.
Pel que fa a l’estructures documentades a les rases 200 i 300 podria tractar-se de les restes dels murs de les edificacions existents en el segle XIX, i que estan reflectides i denominades com “Porteria” i “Quadra” en els plànols coneguts, com els Quarterons d’en Garriga i Roca.
Les pròpies característiques de la intervenció (en especial l’escassa profunditat i limitada amplada de les rases), i la manca de material arqueològic associat a aquestes estructures, no han facilitat la interpretació de les troballes, de manera que no ha estat possible obtenir resultats més aclaridors.
D’altra banda a la rasa 500 es documentaren restes humanes disperses i una inhumació, juntament amb les restes del taüt. Aquesta inhumació no anava associada a cap guarniment o material arqueològic que pogués facilitat la seva interpretació, o almenys tenir una referència de la seva cronologia. Totes elles estaven situades a la Plaça de Sant Pere, davant l’entrada principal del Monestir de Sant Pere de les Puel·les. Aquestes restes haurien format part del cementiri que hi havia en aquest indret i que va ser abolit per l’ordre dictada el 1816 pel Capità General Francisco de Castaños.

Notícies històriques:

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 12/06/1980

    Plaça de Sant Pere

    Nom provinent del monestir de monges benetes de Sant Pere de les Puelles, fundat a mitjan segle X (945) pel comte Sunyer i la seva muller Riquilda. Abans d'aquesta data tenia ja existència al mateix indret una capella dedicada a sant Sadurní de Tolosa que se suposa havien fet construir els francs vinguts a Barcelona l'any 801 amb Lluís el Piadós.


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Bens Immobles aïllats / Mur

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Necròpolis / Inhumació / Tomba

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 1000 - 1150 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
19 de febrer - 9 de març del 2007
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Carles Navarro i Barberán- Atics SL
Motivació:
Rasa electricitat
Promotor/propietari:
FECSA-ENDESA / Ajuntament de Barcelona

Documentación

Documentación:

Llicència de Creative CommonsEste obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona