Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer Carme 38

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Carrer Carme 38
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430586,00000 | UTM Y: 4581503,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica es fonamentà en el control dels rebaixos efectuats dins de dos àmbits ben diferenciats: per una banda, la vorera compresa entre el local comercial (Carnisseries Pierga), ubicat als baixos de la finca, i la calçada (de titularitat pública) i, d’altra banda, el soterrani de la finca utilitzat com a magatzem del comerç (de titularitat privada).
El primer treball realitzat va ser el control arqueològic de la perforació de la paret del soterrani, mitjançant un martell elèctric. Es va realitzar un forat d’uns 0,60 m. de diàmetre i 0,80 m. de profunditat, necessari per passar un tub de 300 mm, a 1 m. per sota del nivell del local i a 0,60 m. per sota del sostre del soterrani a 9,40 m.s.n.m aproximadament.
Simultàniament es va procedir al control de la rasa que s’obrí a la vorera de la finca. Malgrat que les dimensions inicials de la rasa eren de 1,60 m. de llargària per 1 m. d’amplada i una profunditat d’uns 0,80 m., l’aparició de múltiples serveis així com l’aparició d’una estructura indeterminada, varen motivar l‘ampliació de la rasa inicial.
Finalment, la rasa ampliada va adquirir una llargària de 2 m., una amplada de 1,70 m. i una profunditat de 1,85 m. i discorria entre la l’aparador de l’establiment i la claveguera principal del carrer, a 8,40 m.s.n.m.
L’actuació va permetre la documentació d’un mur que s’emmarcà dins un marc cronològic molt ample: època moderna – època contemporània. Per la seva ubicació i tipologia, a falta d’una visió de conjunt més àmplia, i tenint en compte els desmuntatges parcials soferts al llarg del temps per aquest mur, s’interpretà com a una estructura de tancament o la possible antiga línia de façana de la finca ubicada en aquest indret.

Notícies històriques:

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    Carrer del Carme

    Pel convent del Carme, on estaven establerts, ja d'abans de l'any 1294, els religiosos de l'orde de la Verge del Mont Carmel (carmelites calçats). En l'edifici, després de l'exclaustració, s'hi establí la Universitat Literària.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Bens Immobles aïllats / Mur

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1917 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
12 - 16 de març del 2007
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Rony José Castillo Gómez - Actium
Motivació:
Construcció clavegueró
Promotor/propietari:
Clavegueram de Barcelona S.A / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona