Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
L’excavació d’una fossa al subsòl de la finca núm. 12 del carrer Paradís per a la construcció d’un ascensor motivà el seguiment arqueològic de l’obertura d’una cala de 2 m. x 2,5 m. de costat. La profunditat que assolí el projecte d’intervenció fou de 1,3 m. a partir del paviment actual de la finca.
L’actuació arqueològica va permetre documentar un potent nivell de pràcticament 1 m. de fondària on s’exhumaren ceràmiques d’entre els segles II i VI dC.
Destacà la localització de part d’un paviment d’opus signinum d’època romana, situat sobre una estructura obrada amb pedra i morter de calç. Les reduïdes dimensions de la cala realitzada i el seccionament de l’estructura per una riosta de l’edifici actual, feren que aquesta únicament es pogués observar en un petit tram de 2,21 m. de llargada per 0,42 m. d’amplada, disposant d’un mínim de 28 cm. d’alçada.
En base a les dades extretes durant la intervenció, és difícil realitzar una interpretació d’aquest element, desconeixent la seva funcionalitat. En primer terme destaca, però, el fet que el paviment s’assenti no sobre l’habitual rudus sinó sobre una posible plataforma de pedra i morter de calç; en segon terme és important remarcar l’orientació de l’estructura, en sentit nord-est/sud-oest, poc desviada de la que pren el podium del temple d’August. En tot cas, l’actuació va permetre constatar l’existència de restes romanes entre el temple d’August i l’absis de la catedral.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865
Carrer del Paradís
És el punt més alt del mont Tàber. A terra, davant del Centre Excursionista de Catalunya, hi ha una roda de molí que assenyala aquest fet. De les diverses versions de l'origen del nom escollim les següents: 1) Paradís equival a hort plantat d'arbres, és a dir, a jardí; 2) Paradís és un mot provinent de l'adulteració de pereis o perais, nom que deriva de pera, o pedra, i que vol dir lloc ple de pedres, com devia ser-ho l'indret després de la destrucció del temple romà per Almansor (985), que era situat on és avui el carrer.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/491
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona