Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer Cortines 1-24, 2-29

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Carrer Cortines 1-24, 2-29
Carrer Volta dels Jueus 1-5, 2-6
Carrer Portal Nou 21-23
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431467,00000 | UTM Y: 4582283,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Negatius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica realitzada als carrers Cortines, Volta dels Jueus i Portal Nou 21-23, com a conseqüència del projecte de remodelació d’aquests carrers, donà resultats negatius pel que fa a la documentació d’elements arqueològics.
Els treballs arqueològics efectuats consistiren en el control i seguiment de la retirada del paviment i ferm dels carrers Cortines, Volta dels Jueus i Portal Nou 21-23 i de qualsevol moviment de terres relacionat amb la renovació dels serveis existents al carrer Cortines.
Al carrer Cortines, a part de la retirada de forma mecànica de l’antic paviment i del seu ferm, es varen efectuar 19 rases per a la renovació dels serveis del carrer i es van realitzar 18 rases per la substitució de 18 clavegueres de pisos i locals, de mides i profunditats variables: uns 70-80 cm. als costats del carrer i entre 1,20 m. - 1,35 m. al centre del carrer. Tots els nivells i les estructures localitzades en aquestes rases estaven relacionats amb els serveis del carrer (clavegueres, tubs dels gas, cables de llum, etc.) i es dataven dels s.XX.
S'efectuà, també, una última rasa per col·locar els cables de llum per l’enllumenat del carrer, d'uns 145 m., amb una amplada d'entre 35 i 50 cm. i una profunditat d’uns 60 cm. des del paviment del carrer. Durant la seva execució es va localitzar una estructura que correspondria, segurament, a les restes d’una antiga claveguera, encara que no podem precisar la seva cronologia. Era feta amb pedra i totxo lligats amb morter, seguia la direcció sud-est / nord-oest i feia uns 35 cm. de llarg, 55 cm. d’ample i estava situada a uns 35 cm. del paviment del carrer.
Pel que fa al carrer Volta dels Jueus i Portal Nou 21-23, els treballs urbanístics consistiren només en la substitució de l’antic paviment del carrer i del seu ferm per un de nou. Durant aquests treballs no es van localitzar restes arqueològiques. Possiblement la causa de la inexistència d’elements arqueològics en aquests carrers foren les intervencions urbanístiques portades a terme durant el segle anterior. Al carrer Cortines la construcció del col·lector central i del altres serveis de gas, aigua i llum haurien destruït qualsevol resta patrimonial i l’estratigrafia relacionada amb aquesta, com a mínim fins on han arribat els actuals treballs de l’obra.

Notícies històriques:

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    Carrer d'en Cortines

    Nom de propietari. Família establerta a l'indret.

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data:

    Carrer de la Volta dels Jueus

    Jueus conversos tenien el seu domicili en el carrer.


cronologia i tipologia de les troballes

Sense contingut

Aquesta Intervenció no conté detalls sobre la tipologia o la cronologia de les troballes


Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
abril - maig del 2006
Tipus:
Seguiment
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Sergio Arroyo Borraz - Còdex
Motivació:
Remodelació dels carrers
Promotor/propietari:
Foment de Ciutat Vella, SA / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona