Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida
Aquesta memòria recull els resultats d’uns treballs previs a les obres de reforma dels edificis situats al carrer del Carme, 101-109, carrer de l’Hospital, 140-142 i carrer de Sant Llàtzer, 1-7, de Barcelona. Concretament, l’objectiu d’aquests treballs era l'excavació en el subsòl d’una cala de 4,40 m. x 4,20 m. x 1,30 m. per a la instal•lació d'una grua. L’àmbit d’actuació es localitzava al pati que donava a l’exterior de l’absis de la capella romànica de Sant Llàtzer, espai delimitat per la illa que formaven els carrers de l’Hospital, de St. Llàtzer i del Carme. En el transcurs de l’obra, van quedar al descobert algunes estructures muràries que es corresponien amb els antics rentadors que existien en aquest mateix punt i que es van mantenir fins a la desaparició de la leproseria, de la qual formava part la capella romànica que es conserva. De fet, existia una coincidència entre les restes exhumades i la planta dels mencionats rentadors que apareixen en el parcel•lari de Garriga i Roca de l'any 1859. No obstant, l’absència de material ceràmic associat a les estructures va impedir donar cronologies de les mateixes, si bé el morter emprat, així com el material utilitzat en la construcció de l’obra semblaven ser d’època contemporània (segle XIX).
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865
Carrer del Carme
Pel convent del Carme, on estaven establerts, ja d'abans de l'any 1294, els religiosos de l'orde de la Verge del Mont Carmel (carmelites calçats). En l'edifici, després de l'exclaustració, s'hi establí la Universitat Literària.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865
Carrer de l'Hospital
Per l'hospital de la Santa Creu (hospital general de Barcelona, aixecat els anys 1401-1406) que tenia en aquest carrer la seva porta principal.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 12/06/1980
Carrer de Sant Llàtzer
Per un establiment benèfic establert al segle XII, posat sota l'advocació de sant Llàtzer (anomenat Hospital dels Mesells), que l'any 1401 fou agregat a l'Hospital d'en Colom. La capella romànica, encara existent a la plaça del Pedró, pertanyia a aquest establiment: la seva façana, mutilada parcialment, es troba encaixonada entre edificacions.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/462
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona