Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida
Les tasques de control preventiu realitzades a la parcel·la del carrer Perú, 84-102/ carrer de Bilbao, 140-156/ carrer de Bolívia, 143-163 de Barcelona ens van permetre obtenir noves dades sobre l’evolució històrica i geomorfològica que va patir aquest sector de la ciutat des d’època prehistòrica fins a l’actualitat.
Així doncs, es van poder documentar diverses fases d’ocupació des d’època romana fins a l’actualitat. Cal destacar, però, que la majoria de les restes formaven part de les activitats humanes d’època contemporània (estructures de formigó i terres aportades). En la seva majoria s’haurien de relacionar amb la presència en aquesta parcel·la de l’antiga fàbrica Frigo i posteriorment Farggi vinculades amb l’alimentació, aquesta es van aixecar a partir dels anys 60 sobre una zona encara d’ús agrícola.
Els treballs realitzats també ens van permetre localitzar algunes restes relacionades amb l’ocupació d’aquest espai anterior a la construcció de la fàbrica com seria l’estrat de caire agrícola datat entre el segle XIX-primera meitat del segle XX
També es van documentar nivells agrícoles del segle XVII i XIV però sense estructures associades a aquests períodes. Per la seva morfologia s’hauria de vincular a antics usos agrícoles com la composició del sediment, l'evidència de bioturbacions i de matèria orgànica. Estaríem, per tant, en un territori ocupat per àmplies extensions de conreu i que van caracteritzar durant segles aquestes zones de Sant Martí dels Provençals.
Quan a la presència de llims vinculats a la deposició sedimentaria de rieres i torrents s’haurien de vincular amb el torrent de la Guineu localitzat en terrenys pròxims a la present parcel·la entre el carrer Bilbao i Rambla Guipúscoa i els cons de rieres associats a aquest. En aquest cas, tot i no disposar de material ceràmic que ens el permeti datar des del punt de vista estratigràfic hauríem de situar aquest nivell de formació natural entre època romana i baix medieval.
La zona que ens ocupa es trobaria a tocar de la vil·la romana de can Ricart. Els treballs portats a terme en la present intervenció no ens han permès, però, localitzar cap resta relacionada amb aquesta ocupació romana. D’aquesta època romana serien les argiles compactes de color marró fosc i de sedimentació lenta que s’estenen per tot el solar que es poden relacionar amb una zona vinculada a ambients humits i per tant menys propicis per l’hàbitat tot i que interessants a nivell de sòl i cultiu.
Finalment cal esmentar que amb tots els rebaixos realitzats es va poder acabar d’acotar l’espai ocupat per la llacuna documentada al neolític antic. Tot i que a nivell d’ocupacions humanes no es van poder documentar cap resta prehistòrica a nivell geomorfològic aquestes resultaren ser molt interessants i significatives per que fa a estudi paleoambiental de la ciutat de Barcelona.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/4523
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona