Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Aquesta intervenció sorgeix del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Barcelona (Districte de Ciutat Vella), l'Institut de Cultura de Barcelona i la Universitat de Barcelona amb l'objectiu de formar de manera empírica a l'alumnat del grau d'Arqueologia de la universitat.
La realització d'aquestes tasques va permetre la identificació de diversos elements corresponents a diferents fases ocupacionals que permeten entendre l'evolució urbanística i històrica del solar.
Fase I: Casa-fàbrica d'Antoni Tarrés: Àrea de processament dels vidrats 1.
Les estructures més antigues documentades durant aquesta campanya d'excavació pertanyents al taller de Tarrés, són les que conformen la meitat SE de l'àmbit del molí UA 16 relacionades amb el processament dels vidrats i una estructura indeterminada a l'àmbit UA 27, relacionada possiblement amb aquesta activitat del taller, UE 3094. Es diferencien dues fases constructives dins d'aquest primer moment constructiu del taller.
La primera fase estaria formada per la base de molí UE 3105, l'estructura indeterminada UE 3094 i el fonament d'un dipòsit circular UE 3097.
En una segona fase es desmantellà el dipòsit, la base del qual es conserva parcialment, UE 3097, i es construí un altre, UE 3104, de planta circular d'1,55 m de diàmetre amb una estructura per encaixar un element auxiliar de fusta relacionat amb aquesta estructura hidràulica, UE 3120. Al costat N d'aquest dipòsit s'encaixà a terra una tenalla de ceràmica vidrada interior, que feia de contenidor pels esmalts, UE 3096. Molt probable és que en aquesta fase es construís un altre dipòsit circular molt semblant a l'anterior, UE 3032, el qual es completa amb l'estructura UE 3121, similar a la UE 3120, i la tenalla encaixada a terra UE 3033. Aquest conjunt arquitectònic funcionà amb el procés de realització dels esmalts pel vidrat de les peces ceràmiques i suposa una ampliació d'aquest espai occidental del taller, possiblement en el moment àlgid de la producció de la casa-fàbrica de Tarrés.
Fase II: Casa-fàbrica d'Antoni Tarrés: Àrea de processament dels vidrats 2.
Posteriorment, a partir de 1864, aquest espai es reforma amb l'amortització del molí meridional, UE 3105, mitjançant la deposició del nivell UE 3102, i la construcció del pilar UE 3057 damunt la fonamentació UE 3107. Aquesta reforma es completa amb la realització d'un altre pilar al nord, UE 3008, ambdues estructures formarien part d'una galeria amb un pis superior. Pertanyent a aquesta fase seria la reforma del mur de tancament occidental del solar, UE 3079, del qual es va documentar la rebava constructiva UE 3112, damunt els farciments de regularització i amortització de les estructures anteriors. En aquesta fase continuen funcionant el molí nord, UE 2142 i els dipòsits centrals de l'àmbit, UE 3032 i 3104, i possiblement l'estructura UE 3094.
Fase III: Taller de Tarrés: Amortització de l'àmbit del molí UA 16
Una vegada va deixar de funcionar aquesta part del taller de Tarrés, és a dir, l'indret on es processaven els vidrats o àmbit del molí, UA 16, fou amortitzada per una sèrie de nivells que serviran de base i anivellament a la següent fase constructiva documentada en la finca, que consisteix en la construcció d'una nau industrial. La UA 16 fou amortitzada per un conjunt de nivells de runa i abocament de rebuigs i elements del taller de Tarrés, dels quals en aquesta intervenció es van excavar les UE 3101 i 3113.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/4506
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona