Situación geográfica
- Context:
- Zona urbana
- Districte:
- Ciutat Vella
- Adreces:
- 69 Hospital Carrer de l'
- Coordenades UTM fus 31N ED50:
- UTM X: 0,00000 | UTM Y: 0,00000
Descripción, imágenes y notas históricas
Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Descripció:
Amb motiu de les obres projectades de reforma d’un edifici residencial, es van efectuar una sèrie de rebaixos, que van comptar amb seguiment arqueològic. Els treballs van consistir en un rebaix generalitzat de la planta baixa, l’obertura de diferents rases, la instal·lació de nou sanejament i arquetes, i l’obertura d’un nou fossar d’ascensor (2’50 m x 2’70 m i una profunditat d’1’50 m).
La intervenció arqueològica va permetre documentar l’existència d’un edifici anterior a l’edificació actual aixecat durant el transcurs del segle XVIII. Les restes identificades d’aquest edifici han estat localitzades gràcies a l’execució del rebaix de la rasa destinada al sanejament d’aigües al passadís de la planta baixa i gràcies a l’execució del rebaix del fossat de l’ascensor.
Les restes identificades al llarg del passadís consisteixen en un primer mur en orientació E-O, tallat per una canalització orientada de SE-NO, i un segon mur d’orientació N-S enganxat a una canalització amb la mateixa orientació. El tipus constructiu d’ambdós murs és molt similar, configurat per pedres sense treballar i maons massissos lligats amb morter de calç de tons ataronjats i beixos. Aquestes estructures s’han datat del segle XV i serien abandonats entorn de la segona meitat del segle XVII i el primer quart del segle XVIII.
Al fossat de l’ascensor hi aparegué el colze d’un mur que dibuixava un angle de 90º. Un dels trams orientat de N a S i l’altre d’E a O. Constructivament era molt similar als dos identificats anteriorment amb la diferència que aquest constava d’algun bloc de pedra mínimament treballat. La singularitat d’aquest mur és que s’assentava al damunt d’un altre que seguia el mateix traçat però amb un tipus constructiu completament diferent. Aquest era aixecat amb blocs de pedra sense treballar i lligats amb argiles molt compactes de tonalitats vermelloses i de color marró fosc. La datació d’aquesta construcció no s’ha pogut determinar amb claredat.
Constatar l’existència d’una edificació anterior a l’actual i que aquesta, molt probablement, dataria del segle XV. Així mateix, l’amortització d’aquest edifici coincidiria amb l’ampli període de reformes que patí l’hospital entre els segles XVII i XVIII. Cal destacar que a mitjans del segle XIX Garriga i Roca en descriure aquesta parcel·la, esmenta que l’edifici coetani al seu temps s’assentava sobre un edificio antiguo (Garriga i Roca: Quarterons, full 113, 1854).
Cronología y tipología de los hallazgos
Patrimoni Immoble / Hàbitat / Casa
- Cronologia inicial:
- Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Patrimoni Immoble / Hàbitat / Casa
- Cronologia inicial:
- Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Información técnica y legal
Estat de conservació:
- Estat:
- Parcialment eliminat / Amb control arqueològic
Protecció:
Proteccions existents:
- Protecció Fisica:
- Protecció Física
Proteccions legals:
Protecció Generalitat de Catalunya:
- Categoria:
- Protecció Legal
- Classificació:
- Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
- Nivell de protecció:
- Protecció legal Ajuntament
- Data aprovació:
- Protecció Ajuntament
Actuacions:
- Data:
- 15/03/2021 al 30/04/2021
- Tipus:
- Seguiment
- Tipus admin..:
- Preventiva
- Director / Autor:
- Arnau Josep Pou Cruanyes
- Motivació:
- Rehabilitació de l'edifici
- Promotor/propietari:
- Hermanas Franciscanas Misioneras de la Natividad
Documentación
Bibliografia:
- GARRIGA I ROCA, M., 1862. Quarterons de la ciutat de Barcelona. Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/4503